09-10-2013  Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch sprak zich begin deze maand uit over de vraag of er in een acquisitiefraudezaak een overeenkomst tot stand was gekomen.

Op 14 april 2004 werd een medewerkster van een bedrijf gebeld door de advertentie-aanbieder van www.gemeentelijkebedrijvengids.nl. Aan de medewerkster werd gevraagd of het bedrijf opgenomen wilde worden in een online ‘bedrijvengids’. Hieraan waren volgens de medewerker van de advertentie-aanbieder geen kosten verbonden.

Factuur

Aan de medewerkster werd vervolgens een fax toegestuurd met de bedrijfsgegevens. Als deze gegevens in orde waren, werd verzocht de fax te ondertekenen en zo snel mogelijk terug te sturen. Kort na het telefoongesprek en het beantwoorden van de fax, ontving de medewerkster een factuur waaruit bleek dat het bedrijf de komende drie jaar € 2000,- per jaar moest betalen voor de vermelding op de online bedrijvengids.

Kleine letters

Achteraf bleek dat met kleine letters op de fax een overeenkomst werd weergegeven, waarmee de medewerkster onbewust akkoord was gegaan. Ondanks dat de advertentie-aanbieder in het ongelijk werd gesteld door de Rechtbank ’s-Hertogenbosch, ging de advertentie-aanbieder hiertegen in beroep.

Geen overeenkomst

Ook het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelt echter dat er geen overeenkomst tot stand was gekomen. De ondertekening van de fax door de medewerkster hoeft er immers niet op te duiden dat zij namens het bedrijf een overeenkomst wilde sluiten voor het aangaan van een advertentiecontract.

Schuldig

Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat het bedrijf dat wilde, omdat het niet in lijn was met het advertentiebeleid binnen het bedrijf. Bovendien is gebleken dat de advertentie-aanbieder zich vaker schuldig had gemaakt aan deze dubieuze werkwijze, waardoor bedrijven ongewild een overeenkomst aangingen.

Gratis advies

Bedrijven die onterecht een factuur hebben ontvangen kunnen gebruik maken van de modelbrief Betwisting overeenkomst of factuur. Leden van EVO kunnen gratis juridisch advies inwinnen of bijstand vragen bij EVO-Bedrijfsjuristen, telefoon 079 3467 350, e-mail bedrijfsjuristen@evo.nl.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder