Hoge werkdruk en personeelstekort vereisen goede planning

De visie van docenten Jelle van Draanen, Frans Antes en Paul Hogenes

16-04-2018  De rol van de teamleider is aan het veranderen. Eerder schreven we al over de vijf uitdagingen van de logistiek teamleider. Teamleiders zijn veel bezig met het blussen van brandjes, wat onder andere komt door de hoge werkdruk en het personeelstekort. Maar hoe zorg je ervoor dat de dagelijkse druk niet ten koste gaat van de prestatie en innovatie? We vroegen dit aan onze docenten Jelle van Draanen, Frans Antes en Paul Hogenes.

Vooruit kijken

Jelle van Draanen stelt dat alles staat of valt met een goede planning. “Plannen is vooruit zien. Bedrijven die werken volgens het Lean principe weten vaak al ruim van tevoren hoe de planning er van die dag uitziet. Ze beginnen de dag vaak met een kick-off meeting met de andere teamleiders. Vervolgens nemen ze tien minuten de tijd om hun eigen ploeg te informeren over het verloop van de dag”.

Overzicht

Verder vindt Jelle het belangrijk om het team een bepaalde mate van vrijheid te geven om kleine logistiek problemen zelf op te lossen. Frans Antes voegt hieraan toe: “Maak dagelijks een lijst met zaken die belangrijk zijn om af te ronden. Zo houd je altijd overzicht en voorkom je dat de waan van de dag de overhand neemt”.

Brandjes blussen

Paul Hogenes: “Ik geef in de lessen vaak het voorbeeld van een mannetje dat door de totale organisatie loopt met een fles spiritus en een doosje lucifers; overal sticht hij een klein brandje en als gevolg daarvan iedereen loopt er achteraan om al die brandjes te blussen; maar het is effectiever om met één groepje de brand te blussen en door een ander groepje de dader inclusief zijn middelen te laten oppakken.”

Kennis op werkvloer

Daarnaast is het volgens Paul belangrijk om het hele team te betrekken bij de uitdagingen die je als teamleider op je bord hebt liggen. “Er zit vaak meer kennis op de werkvloer dan je denkt”, benadrukt hij. Daarnaast heb je als teamleider de taak om niet alleen informatie te delen, maar ook een proactieve houding aan te nemen en ‘antennes’ te ontwikkelen voor veranderingen binnen de organisatie.

Dit artikel is onderdeel van het online magazine ‘De uitdagingen van de logistiek teamleider’. Wil jij het complete online magazine ontvangen? Meld je dan aan voor de teamleider update.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder