25-10-2012  De onderhandelaars van VVD en PvdA willen de assurantiebelasting verhogen van 9,7 procent naar 21 procent. Deze voorgenomen verhoging moet worden ‘heroverwogen’, omdat dit te schadelijk is voor het bedrijfsleven en particulieren. Dat schrijven het Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, TLN, EVO en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Effecten op verzekerbaarheid

In de brief staat dat de organisaties zich zorgen maken over de effecten die de verhoging kan hebben op de verzekerbaarheid van particulieren en bedrijven in deze economisch toch al zware tijden. ‘De afgelopen vier jaar is de assurantiebelasting overigens al tweemaal verhoogd. De voorgestelde verhoging zorgt in de Nederlandse open economie voor een verslechterde concurrentiepositie voor Nederlandse ondernemingen ten opzichte van andere Europese landen.

Haaks op overheidsmaatregelen

Daarnaast staat de maatregel haaks op overheidsmaatregelen die verzekeringsoplossingen ondersteunen om zo de economische bedrijvigheid te stimuleren, stellen de ondertekenaars van de brief.

Zij roepen de Tweede Kamer daarom op om de verhoging bij de behandeling van het belastingsplan te heroverwegen.