Hogere beladingsgraad, minder ritten

NexTrust-evenement op 25 oktober

15-10-2018  Pallets worden geladen tot de vrachtauto helemaal vol is. Ook bij het ophalen en verdelen van gebruikte pallets kan NexTrust lege of halflege trucks voorkomen. Gezamenlijk vervoer leidt tot minder auto’s op de weg, minder uitstoot en een beduidend hogere beladingsgraad. Dat blijkt uit pilots onder de vlag van het Europese Unie-project NexTrust.

Het project NexTrust, dat de effecten van samenwerking in de vervoerswereld bekijkt, nadert zijn einde. Na 42 maanden wordt op 31 oktober de balans opgemaakt en wordt bekeken of de gestelde doelen haalbaar zijn in de nabije toekomst: veertig procent minder vrachtauto’s op de weg, zeventig procent minder uitstoot van schadelijke stoffen en een vijftig procent hogere beladingsgraad.

Panasonic Europe, dat aan de NexTrust-pilots deelnam, heeft laten weten graag een vervolgtraject te willen inzetten. Oliver Philipp, supply chain strategy & solutions director bij de elektronicagigant, is een van de sprekers op 25 oktober. “Onze pilot heeft een jaar gelopen en we zien zeker de voordelen ervan: een beduidend betere beladingsgraad van de vrachtauto’s en een afname van het totale aantal ritten. Het was ook interessant om met andere grote verladers in contact te komen”, stelt Philipp.

Veilig

Het mooie aan NexTrust is volgens hem dat bij die samenwerking van diverse partijen de bedrijfsgegevens goed beschermd zijn, door middel van een vertrouwenspersoon, de zogenoemde trustee. “Geen enkel bedrijf kijkt ernaar uit om concurrentiegevoelige data te delen met directe concurrenten, maar bij een goede trustee is die informatie veilig.”

Hier komt het Rotterdamse advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals, partner van NexTrust, in beeld. “Wij spelen niet de rol van trustee, maar helpen vooral bij het opstellen van de samenwerkingsovereenkomsten”, zegt Jikke Biermasz, advocaat en partner bij Kneppelhout. “Een trustee weet vooral veel van logistiek en heeft als belangrijkste rol het maken van voorstellen op basis van de informatie van verladers. Zie het maar als een soort datingbureau; daar stel je per slot van rekening ook een aantal vertrouwelijke gegevens ter beschikking aan anderen voor een partnerkeuze”, aldus Biermasz. Zij is eveneens spreker op 25 oktober.

Gratis Nextrust seminar

Het NexTrust-event van exofenedex is op donderdag 25 oktober van 13.30 tot 18.00 uur in Zoetermeer. Dagvoorzitter is de Britse professor Alan Waller en internationale experts vertellen er over hun ervaringen in verschillende sessies en workshops. Deelname aan het seminar is gratis, de voertaal is Engels, aanmelden is nog mogelijk.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder