Hogeschool Rotterdam start groot onderzoek naar deeleconomie

Doe mee met het onderzoek en krijg gratis advies op maat

2019-10-04  Onder de projectnaam Sharing Logistics doet Hogeschool Rotterdam - samen met andere onderwijsinstellingen en praktijkpartners - van september 2019 tot april 2021 een groot onderzoek naar de deeleconomie als veelbelovende ontwikkeling in de logistieke sector. Hiervoor willen studenten graag onderzoek doen bij bedrijven naar concepten gebaseerd op deeleconomie. Deelnemende bedrijven krijgen van de studenten een gratis advies op maat over hoe zij hun rendement kunnen verhogen, kosten verlagen en uitstoot verminderen.

Het onderzoek van de studenten van de Hogeschool Rotterdam kan gericht zijn op één bedrijf, maar ook op meerdere bedrijven of complete bedrijventerreinen. Bij het gratis advies kun je denken aan het bundelen van ladingen in voertuigen, het delen van magazijnen en voertuigen of het samen met andere bedrijven opzetten van elektrische oplaadvoorzieningen.

Vijf focusgebieden

Het onderzoek Sharing Logistics omvat meerdere deelprojecten binnen vijf focusgebieden: stadsdistributie, bouwlogistiek, transport en warehousing, zorglogistiek en servicelogistiek. Smart ICT en human capital lopen als een rode draad door alle deelprojecten.

Veelbelovend resultaat

Bedrijven in de logistiek die al zijn gestart met het toepassen van de deeleconomie in hun bedrijfsvoering, boeken veelbetekenende resultaten. Zoals een hogere beladingsgraad (+15 procent), lagere transportkosten (-15 procent) en lagere CO2-uitstoot (-20 tot -25 procent). Hoewel de voordelen van deeleconomie voor de sector duidelijk zijn, worden dergelijke vernieuwende logistieke concepten nog slechts mondjesmaat toegepast.

Als je interesse hebt om deel te nemen aan het onderzoek, kun je Julian Mensies mailen via j.mensies@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder