Hoofdlijnen nieuwe lng-stimuleringsregeling gepresenteerd

Compensatie voor rijden op lng komt neer op 12,5 cent per liter

29-03-2019  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de hoofdlijnen gepresenteerd voor de stimuleringsmaatregelen (bio)lng. De compensatie komt neer op 12,5 eurocent per liter en gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari van dit jaar. Onderzocht wordt nog of er voor bio-lng een apart tarief komt. De nieuwe regeling loop tot en met 2021.

Afgelopen najaar beëindigde het ministerie van Financiën de oude lng-teruggaveregeling, ondanks een positief onderzoeksrapport van onderzoeksbureau Ecorys. evofenedex, het nationaal LNG platform, TLN, Rai Vereniging en Bovag hebben zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor het herstellen van deze tegemoetkoming. Compensatie van de meerkosten voor van het gebruik van lng ten opzichte van andere fossiele brandstoffen zorgt voor een impuls in de transitie naar duurzamer wegtransport.  Daarnaast kan op deze manier de ontwikkeling van bio-lng in het zware wegvervoer worden gestimuleerd. Positief is ook dat ondernemers die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in lng in de afgelopen jaren niet opeens de rekening gepresenteerd krijgen voor hun duurzame ambities.

Uitwerking

De uitgangspunten van deze nieuwe stimuleringsregeling zijn wat ons betreft een stap in de goede richting. De komende periode gaat het ministerie, in samenwerking met de sector, de nadere juridische uitwerking van deze regeling vorm geven.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder