15-11-2016  In 2015 is er een wijziging van de bijtellingstarieven aangekondigd. Daarbij was er sprake van drie fases: 2016, 2017 en 2020. Op dit moment zijn er in 2016 nog vier bijtellingscategorieën. Vanaf 1 januari 2017 is dat uitgedund naar nog slechts twee bijtellingscategorieën. Auto’s zonder CO2-uitstoot (lees: volledig elektrisch aangedreven auto’s) krijgen dan 4 procent bijtelling. Voor alle andere auto’s gaat dan een uniform tarief gelden van 22 procent bijtelling.

Gevolgen

De gevolgen zijn helder:

  1. Hybride auto’s worden in 2017 duurder in de lease, aangezien het eerdere gunstige bijtellingstarief van 15 procent komt te vervallen.
  2. Zuinige diesels en kleine stadsauto’s worden een klein beetje duurder. Deze gaan namelijk van 21 procent naar 22 procent.
  3. Duurdere auto’s met alle opties worden in verhouding goedkoper. Deze vallen namelijk 3 procent terug in de bijtelling: van 25 naar 22 procent.

Nog voor 2017 – dus binnen nu en een maand - een keuze maken voor een andere leaseauto kan geld schelen. Onderstaand een overzicht voor de drie typen auto’s en de keuze die het handigst is. De lagere bijtellingstarieven van 2016 (4, 15 of 21 procent) gelden voor een periode van maximaal zestig maanden, ingaande op de eerste dag van de nieuwe maand volgend op de eerste registratie van het voertuig.

Hybride

Indien het bedrijf de voorkeur geeft aan een wagenpark met hybride-auto’s, dan is het aan te bevelen om de auto’s nog in 2016 te laten registreren. Ook kan het handig zijn om te kijken welke auto’s nog op voorraad zijn bij de leasemaatschappij. Dan is de auto wellicht niet helemaal samengesteld op precies de manier die de berijder wil hebben, maar het kan wel honderden euro’s per maand schelen. Op stocklease.nl zijn voorbeelden te zien. In 2016 nog 15 procent bijtelling, in 2017 wordt dit 22 procent. Dat is bijna de helft erbij.

De bijtelling voor kleinere en zuinige auto’s (met een CO2-uitstoot tussen de 50 en 106 gram) neemt vanaf 1 januari licht toe. Een keuze in 2016 of 2017 heeft dan financieel weinig gevolgen. Mogelijk brengt een voorkeursmerk in 2017 een nieuw model uit, of wordt de catalogusprijs verlaagd. Op basis van deze prijs (en dus niet het bijtellingstarief) kan de geïnteresseerde dan een keuze maken voor een specifiek model.

Duurdere auto

Gaat de voorkeur uit naar een automodel dat nu nog in de 25 procent bijtellingscategorie valt, dan kan het lonen om de bestelling juist nog even uit te stellen tot na 2016. Immers, e bijtellingscategorie wordt dan 3 volle procentpunten lager. Vooral voor berijders van luxere modellen kan dit geld schelen.

EVO

EVO helpt haar leden graag met vraagstukken rondom autoleasing. Bel naar 079 3467 346 en vraag naar de ledenservice.

EVO-Autolease

EVO-leden profiteren optimaal van inkoopvoordeel met EVO-Autolease, zowel voor personenauto’s, bestelauto’s als vrachtwagens. Bij schade aan de personenauto hebben leaserijders bij EVO-Autolease geen eigen risico. Direct vervangend vervoer is ook meteen beschikbaar en niet pas 24 uur later, zoals bij veel andere maatschappijen Daarnaast is er altijd de keuze uit alle automerken en alle typen auto's.