ICC Incoterms® 2020 in de praktijk

Do’s en don’ts bij ICC Incoterms® 2020

ICC Incoterms® 2020 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het maken van duidelijke afspraken omtrent de levering van goederen. Wij geven door middel van (maatwerk) opleidingen inzicht in de kosten en risico’s die de ICC Incoterms® 2020 met zich meebrengen. Wij vroegen Ivo Veraart - zelfstandig adviseur en docent bij evofenedex - naar de do’s en don’ts bij dit vaak lastige onderwerp.

Hoe kies je de juiste ICC Incoterms® 2020?

“De ICC Incoterms® 2020 zijn geen losstaande regels, ze hebben directe gevolgen voor de logistieke, fiscale en financiële bedrijfsvoering van een onderneming. Al deze afdelingen ondervinden direct de positieve of negatieve consequenties van de gebruikte ICC Incoterms® 2020”.

Volgens Ivo is het ontbreken van technische kennis een zeer groot probleem. Hij geeft aan dat bedrijven vaak denken dat ze de zaken goed geregeld hebben, maar dat ze soms toch de klanten compenseren als gevolg van het gebruik van condities die leiden tot ‘gebroken’ risico’s zoals FOB en CIF. Ivo vertelt: “Ook ‘lekker makkelijke’ afhaalcondities zoals Ex-Works en FCA kunnen btw naheffingen tot gevolg hebben, en tot problemen leiden op het gebied van logistiek en kwaliteit”.

“Vaak krijgt ‘sales’ de schuld van de verkeerd gekozen terms, maar je zou je moeten afvragen of nu net déze afdeling zou moeten beslissen over de te gebruiken ICC Incoterms® 2020. Sales zit over het algemeen niet in de meest optimale positie om de gevolgen te overzien, daarnaast is het niet hun primaire taak om rekening te houden met de belangen van alle andere afdelingen,” geeft de docent aan.

Ivo is van mening dat het management een strategie moet ontwikkelen waarin niet alleen de belangen van de klant en sales, maar van het hele bedrijf worden meegewogen. Beargumenteerde voorkeuren en een lijst met condities die gewoon nooit gebruikt mogen worden zijn essentieel. Problemen nemen volgens Ivo vaak flink af als er een korte opleiding is gevolgd.

Waar moet een bedrijf op letten bij het kiezen van de ICC Incoterms® 2020?

“Dit verschilt per organisatie. Probeer niet alleen naar transportrisico’s te kijken. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door te proberen die te vermijden sta je in veel gevallen bloot aan grote financiële risico’s. Het ontwikkelen van een beslis boom is een optie, maar omdat elke organisatie, product en markt verschilt is dat maatwerk. Zaken die in ieder geval moeten worden meegenomen bij de selectie van een Incoterm zijn de betalingsconditie, het productieproces en de grootte van de logistieke operatie, waarde en karakteristieken van het product, de verzendwijze en de relatie met de klant,” vertelt Ivo.

ICC Incoterms® 2020 opleiding op maat

Ben je op zoek naar een basisworkshop ICC Incoterms® 2020? Op 28 maart vindt er weer één plaats. Naast onze verschillende ICC Incoterms® 2020-opleidingsmogelijkheden bieden wij speciaal voor managers ook incompany sparring-sessies en opleidingen aan. Hierin bieden wij ondersteuning aan bij het analyseren van de beste ICC Incoterms® 2020 voor de organisatie. Neem contact op met onze ledenservice voor een vrijblijvend advies.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder