ICC Incoterms® 2020 en de douaneaangifte

In de praktijk is dat niet eenvoudig

evofenedex reikt handvatten aan voor het doen van een foutloze douaneaangifte. In deze aflevering behandelen we de regelgeving rondom de ICC Incoterms® 2020. 

Vak 20 van een douaneaangifte in de EU is gereserveerd voor één van de elf zogenaamde ‘ICC Incoterms® 2020’. Dat zijn de standaard leveringscondities die door de International Chamber of Commerce ontwikkeld zijn. De leveringsconditie beschrijft de verdeling van verplichtingen, kosten en risico tussen de koper en verkoper bij een (internationale) goederenlevering.

Invoerrechten

De douane wordt graag volledig geïnformeerd over wat er allemaal de grens overgaat en de leveringsconditie hoort daar altijd bij. De belangrijkste reden is dat op die manier de douanewaarde kan worden berekend, alsmede het daarbij behorende bedrag aan af te dragen invoerrechten. Verplicht zijn ICC Incoterms® 2020 echter niet; koper en verkoper zijn vrij om onderling af te spreken wie wat regelt, zelfs om een Incoterm uit een van de vorige versies te kiezen of om er geheel van af te zien. Het is wél verplicht om te voldoen aan alle wettelijke voorschriften in het land van verzending en het land van bestemming op het gebied van douane en, waar van toepassing, btw.

Verplichtingen en risico

In de praktijk wordt dit soms vergeten, waarbij meestal te laat blijkt dat de koper en verkoper iets hebben afgesproken wat niet uitgevoerd kan worden. "De zending staat nog vast bij de douane" is dan de boodschap. Bij een juist gebruik van de ICC Incoterms® 2020 wordt niet alleen de drie-letterige afkorting gebruikt, maar ook de overeengekomen plaats van levering. Die laatste is uiterst belangrijk, want de plaatsaanduiding geeft aan tot waar de verkoper het transport regelt en betaalt.

Niet voldoende

De plaats van levering kan overal gelegen zijn tussen de plaats van verzending van de goederen en de plaats van aankomst. En dat brengt weer met zich mee dat het voor de koper en verkoper niet voldoende is om alleen het ‘ICC Incoterms® 2020-boek’ te lezen. Beiden moeten ook op de hoogte zijn van de wetgeving op de ‘overeengekomen plaats’. En mogelijk ook nog van de situatie in de (doorvoer)landen die gepasseerd worden voordat de goederen hun eindbestemming bereiken.

Niet eenvoudig

In de praktijk is dat niet eenvoudig. De wetgeving in ‘het eigen land’ zal niet heel veel problemen opleveren, maar bijvoorbeeld een Amerikaan die EXW Amsterdam koopt zal toch wat kennis moeten hebben van de EU douaneregels. Omgekeerd zal een Nederlandse exporteur die DDP Moskou levert te maken krijgen met de Russische wetgeving.

MAD

Voor meer inzicht kun je de online Market Acces Database (MAD) raadplegen, een handig hulpmiddel. De vele opleidingen en trainingen van evofenedex helpen ook bij het juiste gebruik van de MAD en bij het doen van een foutloze aangifte. Lees in deze douanereeks ook de artikelen 'oorsprong van een product' en 'indeling van exportgoederen'. Bovendien kun je op 11 oktober 2018 worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het douanevakgebied tijdens het Douanecongres, hét evenement voor douanemanagers.

Mede mogelijk gemaakt door: Bert van Leeuwen - docent evofenedex

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder