“Iedereen kan aan de slag met data”

Big data is toe te passen binnen iedere organisatie

30-04-2018  Kleine bedrijven, grote bedrijven… iedereen heeft het over Big Data. Maar het erover praten is nog wat anders dan ermee omgaan. In de praktijk blijkt het toch lastig om hier concrete stappen in te maken. De beschikbare data wordt pas echt interessant als je het kan omzetten in waardevolle inzichten voor je logistieke operatie en/of de supply chain. “In principe kan iedere organisatie aan de slag met data”, stelt kwartiermaker Saskia du Bois-Schütz van Big Data Innovatiehub en spreker tijdens de SCM Summit op 6 juni.

Big Data

Als we spreken over Big Data hebben we het meestal over grote hoeveelheden data en/of ongestructureerde data zoals tekst, audio, video, afbeeldingen en andere formaten die niet in een Excel-bestandje passen. De definitie van Big Data verschuift echter voortdurend. Over het algemeen wordt Big Data gekenmerkt door de omvang (Data Volume), variatie (Data Variety) en de verwerkingssnelheid (Data Velocity). Erwin Haas van Landscape, partner van de Big Data Innovatiehub, is op dit moment aan de slag met een bedrijf dat gebruiksartikelen leaset. Dit bedrijf is benieuwd of het een financieel voordeel kan behalen door met minder voorraad dezelfde service te kunnen verlenen.

Erwin geeft aan dat het bedrijf als eerste stap alle bestellingen en leveringen in kaart gaat brengen. Aan de hand van deze data kan vervolgens een model gemaakt worden waarmee het inzichtelijk wordt wat de voorraadbehoefte per dag is. Met deze informatie kan de voorraad geoptimaliseerd worden, en kan verder nagedacht worden over hoe de bestellingen kunnen worden beïnvloed waardoor de voorraad zo laag mogelijk blijft. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door met financiële prikkels te werken of juist door de beschikbare data regie over de voorraad van de klant te nemen.

Stappenplan

Saskia du Bois: “Big data wordt al op grote schaal toegepast en kan dan ook worden gebruikt binnen elke organisatie. Zowel voor vraagstukken binnen een organisatie als in ketens, kan Big Data worden gebruikt voor een oplossing of een oplossingsrichting. Ook in de logistiek.” Om erachter te komen wat big data voor je organisatie kan betekenen heeft Saskia een stappenplan opgesteld:

  • Doen! Er is genoeg over gesproken, ga het gewoon eens proberen en ervaar.
  • Think big, act small. Te snel, te veel in een keer wordt complex. Maak het klein, behapbaar en haalbaar.
  • Helicopterview. (Big) data raakt veel aspecten. Bekijk het niet vanuit één oogpunt, maar zie het grotere plaatje. En kijk niet alleen naar je eigen organisatie, ook daar buiten.
  • Creëer speelruimte. Nieuwe technologie, nieuwe tools, nieuwe mindset. Geef processen en mensen de ruimte om te experimenteren. Laat bestaande processen en systemen los. Fouten maken mag en is zelfs nuttig!
  • Betrek de juiste mensen. Mensen die het leuk vinden om te experimenteren, geloven in kansen met big data en uiteraard ook de juiste expertise op het gebied van data-wetenschap.

SCM Summit

Wil je meer weten over het toepassen van data binnen je organisatie? Kom dan gratis naar de SCM Summit 2018 op 6 juni in het Nationaal Militair Museum te Soest. Ontmoet vakgenoten en laat je informeren en inspireren door experts binnen je vakgebied. Aan het eind van de dag heb je concrete handvatten om morgen aan de slag te gaan met data binnen je logistieke of supply chain operatie.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder