Update 07-01-2016, 15.00 uur  Code rood is nu alleen nog van toepassing voor de provincie Groningen, voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. In Friesland en Drenthe kan wel lokaal nog gladheid voorkomen.

Een neerslagzone trekt noordoostwaarts over het land. In het uiterste noordoosten kan de neerslag opnieuw aanleiding geven tot ijzel en/of sneeuw en dan in grotere hoeveelheden. In het uiterste noordoosten houdt de gladheid aan tot vanavond laat.


Update 07-01-2016, 8.00 uur  Code rood is in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland nog steeds van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Voor de provincies Flevoland, Overijssel en op de Wadden blijft code oranje van kracht. In Noord-Gelderland kan het eerst plaatselijk glad zijn door ijzel, hiervoor geldt nog een code geel.

Vanmiddag trekt een neerslagzone over het land. In het noordoosten kan de neerslag opnieuw aanleiding geven voor ijzel en/of sneeuw en dan in grotere hoeveelheden. In het uiterste noordoosten houdt de gladheid aan tot vanavond laat.

Verder komen vanavond en vannacht in het noord(west)elijk kustgebied zware windstoten voor van 90-100 km/uur.


Update 06-01-2016, 14.30 uur - De code rood voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel geldt nu voor Drenthe, Groningen en Friesland. Voor de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden blijft code oranje van kracht. 


Update 06-01-2016, 10.45 uur - In de provincie Drenthe is een weeralarm, code rood van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Voor de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden blijft code oranje van kracht. Ook in de kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel.

Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden. In het noorden en noordoosten houdt de gladheid aan tot donderdag. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.


Update 06-01-2016, 8.30 uur  Het gebied waarvoor code oranje geldt, is uitgebreid. De code is nu van kracht in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Ook in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden.

In het noorden en noordoosten houdt de gladheid waarschijnlijk aan tot donderdagochtend. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.


Update 05-01-2016, 12.30 uur  Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe is code rood beëindigd. Voor het noord(oost)en van het land geldt nog wel code oranje voor grootschalige gladheid. Deze gladheid houdt voorlopig nog aan.

Komende nacht en morgenochtend kunnen ook Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Gelderland te maken krijgen met gladheid als gevolg van ijzel.


05-01-2016, update  Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe geldt een code rood wegens ijzel op uitgebreide schaal. 

In het Waddengebied en in het noorden van Overijssel en Flevoland is een code oranje van kracht. Vanmiddag wordt het tijdelijk droog maar blijft daar de kans op gladheid aanwezig.

In de nacht naar woensdag kan ook het midden van het land te maken gaan krijgen met ijzel, in het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.


04-01-2016  Vanaf vanavond geldt in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden code oranje wegens ijzel op uitgebreide schaal. Deze ijzel kan tot het einde van dinsdagochtend aanhouden. Dit meldt het KNMI.

Lokaal glad

Voor het noorden van de provincies Flevoland en Overijssel geldt code geel wegens lokale gladheid door sneeuw en ijzel. Sinds vanmiddag geldt in alle bovengenoemde gebieden code geel wegens lokale gladheid door sneeuw of ijzel. Dinsdagmiddag wordt het overwegend droog maar de gladheid kan aanhouden tot woensdagochtend.

Strooikaart

Rijkswaterstaat heeft voor weggebruikers een speciale website met een kaart van Nederland waarop te zien is waar wordt gestrooid. De kaart wordt elke 10 seconden ververst. Op de website staan ook veelgestelde vragen over gladheid en de bestrijding ervan.

EVO-Gids gladheidsbestrijding en arbeidstijden

In de EVO-Gids gladheidsbestrijding en arbeidstijden staat praktische informatie over de arbeids- en rusttijden voor oproepdiensten, de zogenoemde consignatieregeling. De gids is gratis beschikbaar voor Leden en niet-leden kunnen de gids gratis aanvragen.