ILT krijgt extra geld voor handhaving

Tientallen miljoen ook bedoeld voor opdoen kennis en ontwikkeling technologie

28-05-2019  Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt extra geld beschikbaar aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De extra miljoenen zijn bedoeld voor extra handhavers en worden geïnvesteerd in nieuwe kennis en technologie. Dat staat in de Voorjaarsnota die aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Toezichthouder ILT

De ILT is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De inspectie krijgt er in stapjes extra geld bij: 10 miljoen euro in 2019,  12 miljoen  euro in 2020 en vanaf 2020 15 miljoen euro per jaar structureel. Dit is een verhoging van bijna tien procent ten opzichte van de huidige begroting. 

Wij zijn tevreden met de structurele investering in de ILT. Het is belangrijk dat de ILT inzet op slim, innovatief en risicogericht toezicht. De kwaliteit en capaciteit bij de inspectiedienst staat al langer onder druk, vanwege vergrijzing en krimp van de organisatie. Voor een level playing field voor ondernemers is goede handhaving van groot belang.

Meer handhavers

Het extra geld voor de ILT wordt ingezet op daar  waar de risico’s voor de samenleving het grootst zijn en waar optreden het meeste effect heeft. Het gaat onder meer om uitbreiding van de capaciteit van de ILT met meer dan honderd handhavers, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren.

De risicogerichte aanpak gebeurt momenteel in zo’n tien programma’s waar de ILT ook nieuwe manieren van inspecteren toepast, zoals het gebruik van (big) data. Een van de programma’s richt bijvoorbeeld op de handhaving de rij- en rusttijden van chauffeurs en overbelading van vrachtwagens (‘Slim en veilig goederenvervoer over de weg’). Een ander programma (‘Schoon schip’) richt zich op de uitstoot van schepen. In dit programma zet de ILT onder meer drones in om de zwaveluitstoot van schepen te controleren.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder