ILT start handhaving op wekelijkse rust in cabine

Chauffeurs die zich niet houden aan het verbod om te rusten in de cabine kunnen vanaf donderdag worden beboet

29-01-2018 Chauffeurs die niet voldoen aan de regel dat de lange wekelijkse rust niet mag plaatsvinden in de cabine van de vrachtauto, worden vanaf donderdag beboet. In navolging van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten te gaan handhaven en een boete van 1500 euro per overtreding op te leggen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloot in eerste instantie om te gaan handhaven met gerichte acties op parkeerplaatsen met overlast, en private parkings hierbij niet te controleren. Maar in de Tweede Kamer is er een motie aangenomen van de SP, PVDA en GroenLinks, waardoor de inspectie verplicht is ‘structureel te handhaven op alle relevante plaatsen’.

Gerichte acties

De ILT heeft aan ons laten weten dat zij in de loop van februari gerichte acties zullen houden op de naleving van de normale wekelijkse rust van 45 uur buiten de cabine. Deze acties worden gehouden op die parkeerplaatsen waar de meeste overlast is. Daarna zal de handhaving op de normale wekelijkse rust deel uitmaken van de reguliere controles op rij- en rusttijden. Deze controles zullen dan niet worden beperkt tot de parkeerplaatsen met overlast, maar kunnen overal plaatsvinden.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder