evofenedex stuurt brief met aanbevelingen aan minister

31-01-2020  Er mogen geen importheffingen en importquota worden ingevoerd tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Die oproep heeft evofenedex gedaan in een brief aan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel. De handel met de andere kant van het Kanaal moet "zo eenvoudig en efficiënt mogelijk" blijven verlopen. De brief bevat ook een aantal andere aanbevelingen aan de minister.

Samenwerking

evofenedex-voorzitter Steven Lak vindt dat de samenwerking tussen de douanes van Nederland, andere EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk gewaarborgd moet blijven. Die samenwerking moet zorgen voor snelle afhandeling van douaneformaliteiten, die zullen toenemen na de brexit.

Overgangsperiode

Verder zou evofenedex graag een toets voor toegenomen administratieve lasten zien aan het eind van de onderhandelingen met de Britten over een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie. Daarmee kan gecontroleerd worden of er geen overbodige complexiteit ontstaat. Voor regels die toch worden ingevoerd, zou een overgangsperiode van negen maanden moeten worden ingesteld, zodat landen en bedrijven aan weerszijden van het Kanaal de tijd hebben om zich erop voor te bereiden. 

Afwijkende regels

In het handelsakkoord zouden verder afspraken moeten staan over staatssteun, mededingingsregels en belastingen, zo staat te lezen in de brief: "Onze economieën zijn zo met elkaar verweven dat afwijkende regels al snel de wederzijdse concurrentiepositie schaden."

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder