24-02-2016  Bedrijventerrein Loven in Tilburg is vanaf nu bereikbaar voor elektrische locomotieven. Hiervoor is een nieuw goederenspoor in gebruik genomen. Dit meldt de provincie Noord-Brabant.

Minder vrachtauto’s

Door de ingebruikname van het spoor met een lengte van 1 kilometer is het niet langer nodig om duurdere en vervuilender diesellocs in te zetten om met goederentreinen het industrieterrein te kunnen bereiken. Met het geëlektrificeerde spoor wordt spoorgoederenvervoer verder gestimuleerd en vermindert het aantal vrachtautoritten met naar schatting 78.000 per jaar, aldus de provincie.

Beter Benutten

De elektrificatie van het spoor kost 1,1 miljoen euro en is in het kader van het programma Beter Benutten mede mogelijk gemaakt door logistiek dienstverlener GVT Group of Logistics, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg.

Diesellocs

Tot nu toe werd het goederenspoorvervoer van en naar Tilburg geheel of gedeeltelijk uitgevoerd met diesellocs. In de praktijk betekende dit dat internationale goederenwagons bij Emmerich of Venlo of zelfs bij rangeerterrein Kijfhoek bij Barendrecht werden omgekoppeld van elektrische naar een diesellocomotief.