15-02-2017  Protectionistische maatregelen uit de VS raken de Nederlandse economie. Dit stelt ING in een rapport over een paar van de maatregelen die de Amerikaanse regering overweegt.

Banen

Volgens evofenedex toont het ING-rapport aan dat het beperken van hindernissen in internationaal ondernemen essentieel is voor Nederland. Niet alleen kost een Amerikaanse importheffing ondernemers in Nederland direct geld, ook gaat het ten koste van zo’n 300.000 banen die er volgens ING gemoeid zijn met export naar de Verenigde Staten.

Afzetmarkt

Volgens ING raakt het instellen van een importheffing van 10 procent op producten uit de eurozone de Nederlandse economie relatief hard. De VS is de één na belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse export. Ruim acht procent van het geld dat Nederland met de export verdient, komt uit de VS. Daarmee is de Nederlandse economie volgens ING voor 3,5 procent afhankelijk van vraag uit de VS, ruim boven het EU-gemiddelde van 2,6 procent.

Eenvoudiger

Op BNR Nieuwsradio stelde Wilco Heiwegen, beleidsadviseur internationaal ondernemen van evofenedex, vanmorgen dat een goed handelsverdrag dat de export en de logistiek vereenvoudigt, goed is voor de handel en productie in Nederland. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen maakt evofenedex zich daarom hard voor een tienpuntenplan voor meer export en een slimmere logistiek. Omdat veel Nederlandse ondernemers zakendoen in de VS, is een van de tien punten is eenvoudiger handel met de VS.