Inkorten baan Maastricht Airport raakt ondernemers

Oproep aan Provincie Limburg om maatregel uit te stellen

03-12-2018  Het niet meer volledig mogen gebruiken van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA) raakt ondernemers die afhankelijk zijn van vrachtvluchten. Het vliegveld is belangrijk omdat het als achtervang opereert voor de vrachtvluchten die noodgedwongen moesten vertrekken van Schiphol.

MAA mag binnenkort niet meer gebruik maken van de volledige baanlengte van 2.750 meter. Dit is besloten door de gedeputeerde van Provincie Limburg, die stelt dat hiermee tegemoet worden gekomen aan klachten van omwonenden. Wij hebben onze zorgen geuit bij de gedeputeerde over de gevolgen voor ondernemers die gebruik maken van luchtvracht via Maastricht en gevraagd of het economische belang voldoende is meegewogen bij het besluit.

Maatregelen

In december 2017 besloot Minister van Nieuwenhuizen om de luchthaven tijdelijk toestemming te geven voor het volledige baangebruik in afwachting van de wijziging van het luchthavenbesluit. Sindsdien heeft de luchthaven maatregelen genomen om de overlast te beperken. Het gebruik van de volledige landingsbaan is belangrijk om grotere vrachtvluchten te kunnen afhandelen.

De gedeputeerde erkent het economische belang en de uitdaging voor ondernemers die afhankelijk zijn van luchtvracht. Wij voeren overleg met de Provincie, het Rijk en de luchthaven om de beëindiging van het volledige baangebruik niet eerder dan 31 maart 2018 in te voeren. Dit is van belang omdat er dan met de huidige gebruikers afspraken kunnen worden gemaakt over de gevolgen.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder