Winnen is een erkenning voor zowel medewerkers als leidinggevenden

Leestijd 2 minuten

25-3-2021  Bedrijven die willen toetsen of hun magazijn echt zo veilig is als gedacht, kunnen zich nu inschrijven voor de Prijs Veiligste Magazijn. Zowel kleine magazijnen (25 medewerkers of minder) als grote magazijnen (meer dan 25 medewerkers) maken kans op goud, zilver of brons. De Prijs Veiligste Magazijn wordt voor de vijftiende keer georganiseerd. Inschrijven kan tot 1 juli 2021.

Ieder bedrijf dat een onafhankelijk oordeel wil over de veiligheid in zijn magazijn, kan deelnemen aan de Prijs Veiligste Magazijn door voor 1 juli 2021 het inschrijfformulier in te vullen. Na een eerste selectie op basis van de ontvangen formulieren, krijgen de overgebleven magazijnen in juli of augustus bezoek van een inspecteur. Op basis van het inspectierapport bepaalt een deskundige jury onder leiding van prof. dr. ir. René de Koster welke magazijnen worden genomineerd. Na een uitgebreid jurybezoek in najaar 2021 beslist deze 6 leden tellende jury welke magazijnen het predicaat goud, zilver of brons verdienen.

Zonder schade en verstoringen

Een veilig magazijn is allereerst een werkomgeving waar alle veiligheidsrisico’s in kaart zijn gebracht, waar maatregelen zijn genomen om deze risico’s tot een minimum te beperken en waar wordt gewerkt met veilig materieel en veilige machines. Maar een veilig magazijn is veel meer dan dat: veiligheid vraagt om betrokken medewerkers en leidinggevenden. Zij moeten getraind zijn, zich bewust zijn van de risico’s en elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag.

Een magazijn is veilig als alle medewerkers na afloop van hun werkdag tevreden en gezond thuiskomen en de volgende dag weer met plezier aan de slag gaan. Een veilig magazijn betekent natuurlijk ook dat goederen zonder schade en zonder verstoringen in het logistieke proces hun eindbestemming bereiken.

Schat aan feedback

De Prijs Veiligste Magazijn is een initiatief van evofenedex, BMWT en Tempo-Team. De verkiezing is onderdeel van het programma rondom de Code Gezond en Veilig Magazijn en bedoeld om de veiligheid in de logistiek een extra impuls te geven. Deelnemende magazijnen ontvangen met het inspectierapport en het juryrapport een schat aan feedback, waarmee ze de veiligheid nog verder kunnen verbeteren. Bovendien is de toekenning van goud, zilver of brons een erkenning voor zowel de medewerkers als de leidinggevenden.

Aan de Prijs Veiligste Magazijn is een geldbedrag gekoppeld. Dit is bedoeld om de veiligheidscultuur in het magazijn nog verder te versterken. Goud: 1.000 euro; Zilver: 750 euro; en Brons: 500 euro.

Veiligheid voor alles

In 2020 is de Prijs Veiligste Magazijn helaas afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Omdat op dit moment nog onduidelijk is hoe het virus zich ontwikkelt en wat komende zomer de impact op het bedrijfsleven zal zijn, bestaat de kans dat de procedure opnieuw noodgedwongen moet worden aangepast. Veiligheid gaat immers voor alles.