Inschrijving proef vrijstelling C-rijbewijs elektrische bestelauto geopend

Stimulans voor zero-emissie vervoer

25-6-2019  De Rijksoverheid is gestart met het experiment tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor zero-emissie bestelauto’s. Dit houdt in dat bestuurders met rijbewijs B een elektrische bedrijfsauto mogen besturen als die een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kilo, maar minder dan 4250 kilo. In dit geval is er ook sprake van een vrijstelling van de tachograafplicht. Het experiment loopt tot en met 31 december 2022.

Deelname aan de proef is alleen toegestaan voor bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. De ambitie is om in 2025 steden zoveel mogelijk emissievrij te beleveren waar deze proef aan bijdraagt. evofenedex is al sinds 2014 betrokken bij dit initiatief en onze leden zijn daardoor automatisch aangesloten.

Chauffeurs hoeven bij dit experiment niet te beschikken over een rijbewijs C met code 95. Momenteel is dat wel verplicht voor beroepschauffeurs met rijbewijs C en/of D. De chauffeur moet wel een aanvullende rijvaardigheid van vijf uur volgen hoe hij om moet gaan met een zwaarder voertuig.

Deelname

Om deel te nemen aan deze proef is aanmelding bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noodzakelijk. Omdat dit slechts een proef betreft hebben wij aandacht gevraagd voor de onzekerheid die na afloop van deze periode kan ontstaan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in reactie hierop aangegeven dat in 2021 een plan van aanpak wordt opgesteld op basis van de ervaringen uit de proef, zodat dit experiment per 2023 kan overgaan in een definitieve regeling.

Wij zijn zelf ook geïnteresseerd in het animo onder onze leden voor deze proef. Mochten er leden interesse hebben en zich willen aanmelden of zich al hebben aangemeld, verzoeken wij u contact op te nemen met onze ledenservice via ledenservice@evofenedex.nl.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder