ILT controleert bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen

Onze bedrijfsadviseur Frank Lantink legt de gang van zaken uit

Bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan en vervoeren, kunnen bezoek krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de organisatie die de wet- en regelgeving van het vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen handhaaft. Frank Lantink, projectmanager gevaarlijke stoffen bij evofenedex, vertelt hoe zo’n inspectie in zijn werk gaat.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft alleen al vorig jaar 5.113 objectinspecties en 198 administratieve controles uitgevoerd bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. “De inspectie kan willekeurig bedrijven selecteren waarvan zij denken dat er een inspectie noodzakelijk is”, legt Frank Lantink, projectmanager gevaarlijke stoffen bij evofenedex, uit. “In sommige situaties kiezen zij voor een bedrijfstak.

Risico

Zo was eerder de afvalbranche aan de beurt en in 2015 gezondheidsklinieken en ziekenhuizen, maar de inspectie selecteert ook op basis van risico.” De Inspectie heeft ook de mogelijkheid om bij bedrijven binnen te vallen als zij signalen ontvangen dat er misstanden zijn. Lantink: “Maar in verreweg de meeste gevallen stuurt de inspectie in eerste instantie een brief waarin zij haar bezoek aankondigt.

Op de dag zelf komen dan meestal twee inspecteurs tweeëneenhalf uur bij het bedrijf op bezoek en lopen zij onder meer de administratie na.“ De inspecteurs voeren gesprekken met de veiligheidsadviseur, maar ook met andere medewerkers om te vragen naar de bedrijfsvoering rond gevaarlijke stoffen. Ook wordt er gekeken of bijvoorbeeld productiemedewerkers wel voldoende zijn opgeleid om met gevaarlijke stoffen te werken."

Verbetering doorvoeren

Afhankelijk van de situatie kan de inspecteur eisen dat er direct een verbetering wordt doorgevoerd, bijvoorbeeld wanneer een contract met een externe veiligheidsadviseur ontbreekt, maar meestal volgt er twee weken na de beoordeling van de inspecteur een eindbeoordeling waarin verbetervoorstellen worden benoemd. Het bedrijf heeft dan drie maanden de tijd om de verbeteringen door te voeren. Wanneer een bedrijf niet voldoet aan de maatregelen en verzuimt hier iets aan te doen, zijn de sancties niet mals, zegt Lantink. “Als een bedrijf een veiligheidsadviseur in dienst moet hebben en deze is niet ingehuurd of intern opgeleid, volgt er zonder pardon een boete van zestienhonderd euro.”

Onwetendheid

Uit het jaarverslag van de ILT blijkt dat zij haar pijlen de komende jaren richt op de kwaliteit van de veiligheidsadviseur en het jaarverslag. “De ervaring leert dat veel bedrijven niet uit onwil hun zaken niet op orde hebben, maar veelal uit onwetendheid. Sommige bedrijven realiseren zich zelfs niet dat zij gevaarlijke stoffen in hun assortiment hebben. Wij hebben een quickscan gevaarlijke stoffen ontwikkeld, die bedrijven helpt inzicht te krijgen waar zij nog verbeteringen moeten doorvoeren, zodat een inspectie geen probleem hoeft te vormen.”

Download de whitepaper

Om bedrijven beter bekend te maken met de verwachtingen en verplichtingen rondom een inspectie, hebben wij de publicatie ‘Whitepaper Inspectie Gevaarlijke Stoffen’ ontwikkeld. De publicatie is na registratie voor iedereen kosteloos te downloaden.

Overige links:

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder