Bedrijven die met lithium-ion producten werken kunnen met de batterij scan gericht advies krijgen.

18-01-2018  De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) gaat in 2018 extra aandacht besteden aan het vervoer van lithium-ion batterijen. Dat is naar voren gekomen tijdens het kwartaaloverleg waarbij wij met de ILenT aan tafel zitten. Wij komen met de lithium-ion batterijen scan zodat je als bedrijf zorgeloos kunt handelen.

Extra aandacht

De inspectie beschouwt de lithium-ion batterijen als een ‘nieuwe’ gevaarlijke stof, vergelijkbaar met CNG, LNG en waterstof. Ook bedrijven die werken met deze stoffen krijgen extra aandacht van de ILenT. Het kwartaaloverleg is er om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op de markt. 

Thermal runaway

Frank Lantink, onze project manager gevaarlijke stoffen, had de extra focus van de ILenT op de batterijen al verwacht. “Wij zien bij onze leden steeds meer vraagstukken op het gebied van lithium-ion batterijen. Dat komt mede doordat een groot scala producten verder wordt ontwikkeld met een lithium-ion component. Denk aan bijvoorbeeld auto’s, fietsen en consumentenelektronica.” De verwachting is dat de groei van de markt van de lithium-ion batterijen doorzet en in 2024 is verdubbeld. “Zowel de maatschappij als het bedrijfsleven komt daardoor steeds meer in aanraking met deze energiedragers. Een risico bij opslag en vervoer is dat de batterij ‘op hol kan slaan’, ook wel bekend als een thermal runaway.”

(De tekst loopt door onder de video. De video geeft een voorbeeld van thermal runaway.)

Batterijen scan

De afgelopen twee jaar hebben tientallen ondernemers onze informatiebijeenkomsten bezocht over de nieuwe vervoerseisen die binnen de ADR-wetgeving gelden. Op basis van deze bijeenkomsten hebben wij de lithium-ion batterijen scan ontwikkeld. Met deze scan kun je onvolkomenheden in de ‘batterijenbedrijfsvoering’ spotten voordat de inspectie dat doet. Lantink: “Voor het vervoer of ten vervoer aanbieden van lithium-ion componenten bezoekt onze adviseur de bedrijfslocatie. Daarbij wordt gekeken of de zending aan alle eisen van vervoer voldoet, of dit nu per weg, spoor, lucht of water is. De beoordeling bestaat uit onder meer een controle op de classificatie, verpakking, etikettering, kennis van de medewerkers en andere aspecten. De adviseur bespreekt tijdens het bezoek zijn bevindingen en stelt na het bezoek een actielijst met toelichting op. Zo heeft het bedrijf meteen een overzicht waar het aan schort.” Ga naar de lithium batterijen scan voor meer informatie.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder