19-11-2012  De Inspectie SZW gaat bedrijven en burgers die de regels op het gebied van arbeid en sociale wetgeving overtreden volgend jaar harder aanpakken. Inspecteur-generaal Jan van den Bos maakte dit maandag op een persbijeenkomst in Den Haag bekend. Van den Bos gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op het Meerjarenplan 2013-2014 van de Inspectie, waarbij de focus ligt op het aanpakken van misstanden en notoire overtreders.

Vernieuwde aanpak

Door de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW, die vorige maand in de Eerste Kamer is aangenomen, krijgt de Inspectie meer mogelijkheden voor haar vernieuwde aanpak. Zo gaan de boetes per 1 januari flink omhoog en kunnen de bedrijven van hardnekkige overtreders eerder worden stilgelegd voor een periode van maximaal drie maanden.

Risicogericht

De Inspectie werkt ‘risicogericht’. Ze speurt vooral in sectoren waar kans is op misstanden en waar sprake is van werknemers die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Bij illegale arbeid gaan de boetes voor de werkgever per 1 januari omhoog van 8000 naar 12.000 euro per werknemer.

Tankopslagbedrijven

Verder heeft de Inspectie controles aangekondigd bij alle 130 tankopslagbedrijven in Nederland waar gevaarlijke chemicaliën worden opgeslagen. Daarbij wordt met name gekeken naar het onderhoud van grote, oudere tanks. Ook ligt de nadruk op notoire overtreders.