Inspectie SZW: “Misstanden die we niet mogen accepteren.”

Gezond, veilig en eerlijk werk en bestaanszekerheid voor iedereen.

Het jaarverslag 2018 van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gepubliceerd. In 2018 zijn veel werkenden benadeeld of uitgebuit. Ook is het aantal arbeidsongevallen toegenomen. Inspecteur-generaal van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Marc Kuipers, spreekt over het streven naar het maatschappelijke effect dat in dit jaarverslag centraal staat. “Voor ons, de Inspectie SZW, betekent dit gezond, veilig en eerlijk werk en bestaanszekerheid voor iedereen.”

RI&E

“Onze aanpak is hard nodig, want er gaan nog veel zaken verkeerd. Zo had in 2018 maar 45 procent van de bedrijven een Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Dat moet snel anders. Want het is wettelijk verplicht en bewezen effectief. Veiligheidscultuur verdient de volle aandacht. Van werkgevers èn werknemers. Mensenlevens worden nodeloos op het spel gezet”, aldus de Inspecteur-generaal.

 

Klachten

De klachten over overtredingen van arbeidswetten en misstanden op de arbeidsmarkt zijn de afgelopen jaren toegenomen. In 2018 heeft de Inspectie 7.633 klachten ontvangen. In 2016 waren het nog 7041 klachten. Voorbeelden van klachten zijn: ernstige arbeidsongevallen, onveilig of ongezond werk, onacceptabele werktijden en onderbetaling. Kuipers: “Misstanden die we niet mogen accepteren."

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder