Zoetermeer, 10 juni 2013

Preventie letselschade belangrijkste reden voor investeren in veiligheid

Investeringen in een veilig magazijn verdienen zich niet terug, denken ondernemers. Toch investeren bedrijven in veiligheid omdat zij preventie tegen letselschade belangrijk vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van verladersorganisatie EVO.

EVO, belangenbehartiger van bedrijven die goederen te vervoeren hebben, onderzoekt iedere twee jaar het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer bij bedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om magazijnveiligheid of veilig intern transport, zoals vervoer met heftrucks. De ondervraagde bedrijven (200) zijn afnemers van magazijnopleidingen van EVO.

Letselschade

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven de kans op letselschade de belangrijkste reden vinden om te investeren in veiligheid, belangrijker dan de kans op materiële schade aan gebouw, materieel of producten.

Van de ondervraagden zegt een grote meerderheid (72 procent) dat investeringen in veiligheid zich niet direct terugverdienen – 15 procent stelt zelfs dat investeringen in veiligheid ten koste gaan van het rendement. Bij een derde (32 procent) van de respondenten hebben investeringen in veiligheid, zoals het afnemen van opleidingen, echter geleid tot meer efficiency en minder schade. Dit leverde grote besparingen op.

Vaardigheden

EVO, marktleider op het gebied van veiligheidopleidingen, benadrukt dat heftruckchauffeurs veiliger, productiever en zorgvuldiger werken als ze hun vaardigheden continue op peil houden.

Dit bleek eerder deze maand ook toen de campagne HeftruckHelden, een initiatief van Gezond Transport en EVO, bekroond werd met de ‘European Good Practice Award’. De campagne droeg volgens het juryrapport bij aan ‘een verhoging van het veiligheidsbewustzijn’ van heftruckchauffeurs op de werkvloer. Hierdoor gebeuren er minder ongevallen.

Meer informatie over opleidingen voor intern transport is te vinden op deze site.