04-07-2011 De heer Defaa, Directeur Generaal van TAXUD, de afdeling van de Europese Commissie verantwoordelijk voor Belastingen en de Douane-Unie, wil zijn handen niet branden aan voorspellingen wanneer de Modernised Customs Code (de vervanger van het huidige Communautair Douane Wetboek) in werking treedt.

Dat vertelde Defaa tijdens de Zollrechtstage in Schaffhausen afgelopen vrijdag.

De oorspronkelijke invoeringsdatum van de Modern Customs Code was juni 2013. Deze datum wordt in elk geval niet gehaald.

Naast wettechnische problemen is ook het op tijd gereed zijn van de noodzakelijke automatiseringsapplicaties een belangrijke reden voor het uitstel.

Bovendien  hebben landen als Griekenland en Ierland aangegeven te weinig financiële middelen te hebben om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van de nationale programmatuur.

De heer Defaa sloot niet uit dat invoering ook in fases zal plaatsvinden. Hij gaf aan te verwachten dat ingewikkelde regels zoals die omtrent Centralised Clearence (die een gecentraliseerde aangifte in de gehele Unie mogelijk maken) zeker niet zullen behoren tot de eerste fase. Dat zou een tegenslag betekenen voor veel grote ondernemingen binnen Europa.