“Digitaal communiceren is voor iedereen een blijvend ding”

Leestijd 2 minuten

23-08-2021  Corona heeft veel invloed gehad op export. Dit heeft het landschap waar exportmanagers in opereren in korte tijd veel doen veranderen. Wat is ervoor nodig om als exporteur mee te bewegen met alle veranderingen? In de vierde aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ neemt managing director Rick Boeijen van Xidoor Doorsystems uit Someren ons mee in de geschiedenis, de huidige situatie en de mogelijke toekomst van export. Een must om naar te luisteren voor alle exportmanagers die optimaal de kansen van vandaag willen pakken. Beluister deze podcast.

Voor de uitbraak van de COVID-19-pandemie reisde Rick Boeijen de hele wereld over maar sindsdien heeft hij te maken met allerlei reisbeperkingen, waardoor hij zijn (nieuwe) klanten lang niet meer altijd persoonlijk kan ontmoeten. De grote verandering in de exportwereld is volgens hem dan ook dat de communicatie met klanten heel anders is geworden, waarbij online communicatie een duidelijke rol heeft veroverd en onderdeel van het dagelijkse werk is geworden. Een echte uitdaging hierbij is hoe je op afstand nieuwe contacten opbouwt en contact houdt met bestaande klanten, want dat vraagt heel andere vaardigheden en competenties van exportmanagers.

Rick is ervan overtuigd dat het online zakendoen onderdeel zal blijven van het instrumentarium van de exportmanager, ook als corona voorbij is. Face-to-facecontact blijft volgens hem heel belangrijk maar zal exclusiever worden en intensiever en kwalitatiever van aard zijn. “Als het niet echt nodig is, zullen mensen snel voor online contact kiezen maar export blijft mensenbusiness, dus hoe kun je op afstand ook die menselijke band creëren?”

Stukje zekerheid

Maar niet alleen de communicatie is gedigitaliseerd, de exportmanager van nu moet er ook over nadenken of hij kiest voor de traditionele verkoopkanalen of (deels) inzet op e-commerce. Ook zullen exportmanagers volgens Rick meer rekening moeten houden met geopolitieke ontwikkelingen, zoals deglobalisering. Hierdoor wordt de terugverdientijd op export een belangrijk onderwerp. Als voorbeeld geeft hij Iran. “Wij hadden daar veel energie in gestoken maar door de internationale isolatie van dit land was het uiteindelijk niet meer mogelijk te leveren en betaald te krijgen. Startende exporteurs kunnen dan ook beter dicht bij huis beginnen, en handelsverdragen tussen de Europese Unie en andere landen worden steeds belangrijker voor een stukje zekerheid.”

Tekorten aan grondstoffen en containers

Rick gaat ook in op de prijsstijgingen door de tekorten aan grondstoffen en containers. In de torenhoge containerprijzen liggen volgens Rick ook kansen omdat het voor Europese bedrijven prijstechnisch interessanter wordt hun producten in te kopen in bijvoorbeeld Nederland. “Door al deze ontwikkelingen wordt de job van exportmanager breder en dynamischer.”

Komende onderwerpen

In de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ delen exportmanagers een interessante case met Mischa German, innovatie- en productontwikkelaar Internationaal Ondernemen bij evofenedex. In elke aflevering staat een relevant en actueel thema centraal, en doe jij inspiratie op om je exportresultaten te verbeteren. Andere onderwerpen die de komende tijd aan bod komen in de podcastserie zijn: de geschiedenis en toekomst van export, en de geheimen van succesvolle online export.

Zelf meedoen?

Wil je zelf aan tafel in de volgende podcast of ken je iemand anders met een inspirerend verhaal, die dit misschien wil delen met andere exportmanagers? Laat het ons weten via grenzenopzoeken@evofenedex.nl. Ook als je andere feedback hebt, horen we graag van je.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder