Douaneplanning: hoe deel ik mijn goederen juist in?

Leestijd : 4 minuten

06-11-2020  Te veel of te weinig betalen? Beide opties zijn in het douanerecht niet gewenst. Het juiste bedrag betalen, daar draait het om. Dat bedrag aan invoerrechten is onder meer afhankelijk van de juiste goederencode. Hiervoor zijn diverse factoren van belang, zoals de samenstelling, de bestemming en het gebruik van het product. Het vaststellen van de juiste goederencode is daarom niet altijd eenvoudig. Toch is het mogelijk door middel van de juiste indeling van goederen een voordeel te behalen.

Aan ieder product kan een goederencode worden gehangen. Het product moet dan worden ingedeeld in één van de circa 1250 posten. Wereldwijd hebben we afspraken gemaakt over hoe we de producten indelen. Goede kennis van de regels en wetgeving is hierbij essentieel. Op zescijferniveau zijn de codes in principe wereldwijd gelijk. Voor een invoeraangifte heb je echter een 22-cijferige goederencode nodig en voor een uitvoeraangifte een achtcijferige code. Het overnemen van de goederencode van de leverancier is dan ook geen optie.

De start van het vaststellen van de goederencode is het verzamelen van informatie. Aan de hand van zo veel mogelijk informatie stel je de juiste goederencode vast. Vaak is productkennis van groot belang, aangezien de indeling afhankelijk is van de karakteristieken van producten. Ga je onderdelen van een machine indelen, dan krijg je te maken met een grote hoeveelheid regels die moeten worden nageleefd. Hierbij gaat het vooral om aantekeningen. Deze worden vastgesteld op wereldwijd niveau (geharmoniseerd systeem) en EU-niveau (gecombineerde nomenclatuur), en beschrijven hoe de tariefposten moeten worden geïnterpreteerd. Belangrijk is te weten waarvoor het betreffende onderdeel wordt gebruikt. Ook de samenstelling (materiaalsoort) kan van belang zijn. Daarnaast is het handig dat je ook de functie van het onderdeel kent.

Waar zit het voordeel?

De juiste indeling van goederen is van groot belang voor een snelle douaneafhandeling en het voorkomen van discussie met de Douane. De juiste code is van belang, niet alleen omdat het tarief bij invoer hiervan mede afhankelijk is, maar ook omdat bij uitvoer bepaalde maatregelen zijn gekoppeld aan de goederencode. Denk hierbij aan uitvoerbeperkingen en sancties. Een valkuil is dat goederencodes met enige regelmaat wijzigen. Let hier dan ook goed op.

Als je het proces met betrekking tot de indeling van de goederen volledig onder controle hebt gebracht, kun je hiermee een paar stappen voorlopen op de concurrentie. Wanneer jouw onderneming volledig op de hoogte is van wijzigingen in de indeling en het tarief - en dus de juiste goederencode vaststelt - kom je niet voor verrassingen te staan en ontstaat een optimale goederenstroom. Het vastleggen van de goederencodes in een ERP-systeem of een andere database kan hierbij helpen; het beheren van de goederencodes is dan een broodnodige vervolgstap. Met een periodieke controle of audit op het artikelstambestand blijf je in de actualiteit werken.

Onderdelen en complete producten

Voor bepaalde goederen geldt: hoe completer het product, des te hoger het tarief. Het tarief op een complete fiets is bijvoorbeeld 14 procent, maar op een fietsframe is het tarief slechts 4,7 procent. Soms kan het lonen een deel van de werkzaamheden aan producten in de Europese Unie (EU) te (laten) verrichten. Bij bepaalde producten is het tegenovergestelde van toepassing. Zo zijn er wereldwijd afspraken gemaakt over verlaagde tarieven op bepaalde elektronica. Op een computer (die in het tarief ‘een geautomatiseerde gegevensverwerkende machine’ wordt genoemd) zijn geen invoerrechten van toepassing, maar op bepaalde onderdelen, zoals schroefjes, weer wel. Voor schroefjes geldt een regulier tarief van 3,7 procent. Maar wat nu als de ingevoerde schroefjes specifiek voor een computer zijn bestemd? Het moraal van het verhaal is dat wie optimaal gebruikmaakt van de verschillende tarieven in de verschillende productiestadia, een groot voordeel kan behalen ten opzichte van zijn concurrenten. Door de invoerrechten wordt het verplaatsen van productieprocessen bovendien ineens een stuk interessanter.

Schorsingsregelingen

Bij het transporteren van goederen naar de EU en het vervolgens weer uitvoeren daarvan, kan het lonen gebruik te maken van een schorsingsregeling, zoals een douane-entrepot of actieve veredeling. Je betaalt dan niet onnodig dubbel rechten. In de editie van oktober ga ik hier dieper op in.

Dit artikel is geschreven door Samantha Zwart–Speelman, adviseur en jurist bij Customs Knowledge.

Wil je meer weten over Douanetarieven? Schrijf je in voor de opleiding Indeling in het douanetarief. 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder