29-10-2013  De staatsecretaris van financiën, Frans Weekers, neemt afstand van het EU-rapport over de inning van Europese invoerrechten. Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse douane te weinig inspanningen levert om fraude met invoerrechten op te sporen. Weekers deed dit in antwoord op vragen van tweede kamerlid Pieter Omtzigt. EVO sluit zich aan bij het antwoord van de staatsecretaris en waarschuwt voor het nadelige effect van meer controles voor de Nederlandse handel.

Antwoord staatsecretaris

Volgens Weekers richt het rapport zich alleen op het aantal gemelde fraude zaken en is daarom geen eerlijke vergelijking tussen de EU-lidstaten. Ook wijst de staatsecretaris op de grote verantwoordelijkheid die Nederlandse bedrijven nemen om hun eigen risico’s af te dekken. Hierdoor kan de douane haar aandacht richten op de illegale handel, zonder de legale en betrouwbare handel onnodig te belasten.

Controles douane verstandig

Volgens EVO is het verstandig dat de Nederlandse douane niet ieder bedrijf fysiek controleert maar hier een risicoanalyse op los laat. Daarnaast heeft Nederland de grootste dichtheid van AEO gecertificeerde bedrijven van de EU. Dit AEO certificaat kan alleen worden verkregen als een bedrijf voldoet aan de geldende in- en uitvoerregels.

Toezicht

Het totale toezicht in Nederland via deze methode is veel groter dan in landen die uitsluitend leunen op fysieke controles. Juist de gecombineerde werkwijze van een goede risicoanalyse, waarbij de fysieke controles worden gericht op bedrijven die een duidelijk hoger risicoprofiel hebben, maakt Nederland aantrekkelijk als handelsland.