“Aanpak van knelpunten zal fileschade voor handels- en productiebedrijven verder terugbrengen”

Leestijd 2 minuten

27-11-2020 Minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hebben met de regio’s besloten in 2021 extra te investeren in onze infrastructuur. evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, onderschrijft deze keuze. Volgens de ondernemersvereniging vormt goede infrastructuur de basis voor een goed werkend logistiek systeem en dus onze welvaart.

“Deze extra investeringen in weg-, water- en spoorverbindingen zijn zeer welkom. Het pakket van 40 miljoen euro om meer goederen over het water te laten vervoeren is een heel mooi begin om samen de optimale vervoersmix bij handels- en productiebedrijven te vinden. Ook het verbeteren van de veiligheid bij spoorwegovergangen helpt het aantal incidenten en dus vertragingen in het spoorgoederenvervoer terug te brengen. En de aanpak van de knelpunten op bijvoorbeeld de Rijkswegen A2, A15 en N35 zal de fileschade voor handels- en productiebedrijven verder terugbrengen”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl van evofenedex.

Naast al deze investeringen trekt Van Nieuwenhuizen 100 miljoen euro extra uit voor het verbeteren van vaarwegen. Dit bedrag komt boven de eerdere 265 miljoen voor sluizen en bruggen, en de 500 miljoen die ook is gereserveerd voor het verbeteren van de staat van onderhoud van infrastructuur.

Opmaat voor debat

Jaarlijks besluiten Rijk en regio samen over een pakket aan maatregelen voor het onderhoud, beheer en de aanleg van infrastructuur. De uitkomsten van de traditionele bestuurlijke overleggen tussen Rijk en regio over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) zijn de opmaat voor een debat met de Tweede Kamer over de plannen voor 2021. Dit debat tussen de minister en de Tweede Kamer vindt plaats op maandag 7 december.