Overstappen naar andere modaliteit steeds aantrekkelijker

Leestijd: 2 minuten

13-4-2021  Het Nederlandse kabinet trekt dit jaar 2,5 miljoen euro uit om goederentransport van de weg te verplaatsen naar het spoor en de binnenvaart. Met deze regeling wil de overheid ervoor zorgen dat de wegen worden ontlast en de uitstoot van CO2 daalt. Deze regeling is bij uitstek bestemd voor handels- en productiebedrijven die hun logistiek willen optimaliseren en daarbij kijken naar de mogelijkheden van spoorgoederenvervoer en binnenvaart. Speciaal voor hen is er financiële ondersteuning vanuit de overheid beschikbaar.

Volgens demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is het ontlasten van het wegennet “geen wens maar noodzaak”, mede vanwege de grootschalige renovatie van wegen en bruggen de komende jaren. Door deze projecten komt er grotere druk op het wegenstelsel te staan. Tot 2040 is er een bedrag van 40 miljoen euro beschikbaar voor modal shift gerelateerde projecten.

Modal shift en lading bundelen

evofenedex ondersteunt al decennialang handels- en productiebedrijven bij het optimaliseren van hun logistiek. Momenteel voert de ondernemersvereniging quickscans uit om voor een bedrijf in kaart te brengen of een overstap naar spoor of binnenvaart een reële optie is, de zogeheten Modal Shift Quickscans. “Met deze kosteloze quickscans wordt de overstap voor nog meer bedrijven interessant gemaakt”, verduidelijkt Thomas Reitsma, manager Vervoer van evofenedex. “Alleen al dit jaar hebben wij inmiddels 60 quickscans uitgevoerd, waarbij we bij bedrijven het potentieel toetsen om een overstap te maken.

Hier komen verrassende uitkomsten uit. Vaak blijkt dat veel bedrijven zich niet realiseren welke mogelijkheden spoor en binnenvaart bieden bij hen in de buurt. Dit nieuwe initiatief biedt een uitstekende kans hindernissen weg te nemen voor bedrijven die duurzamer willen vervoeren.” Bij de quickscan wordt niet alleen gekeken naar de overstap van weg naar water of spoor, maar ook of het mogelijk is lading te bundelen. Mocht de quickscan positief zijn, dan ondersteunt de vereniging ook bij het maken van de businesscase en het opzetten van een eerste pilot. 

Voor bedrijven met interesse in een overstap van wegvervoer naar vervoer met een andere modaliteit, organiseren we het webinar Effectief en duurzaam vervoeren via binnenvaart, shortsea en spoor, op 29 april. Wil je al eerder op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom het spoor, dan zijn er de Spoorcongres Talkshows op 15 april. Deelname aan zowel het webinar als de talkshows is gratis.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder