Kabinet kiest voor krachtige handelskoers in 2020

“Sterk signaal van de Nederlandse overheid dat zij wel in blijft zetten op een beter internationaal handelssysteem”

17-09-2019  In de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat het kabinet er geen gras over groeien. Het belang van internationale handel voor de Nederlandse welvaart is, ook in 2020, heel groot. En om dat belang te borgen wil het kabinet volgend jaar een krachtig handelsbeleid voortzetten. Dat beleid is gericht op eerlijke handelsregels, een sterk Europa, een goed werkend multilateraal systeem en open markten. evofenedex, de behartiger van de logistieke- en handelsbelangen van 15.000 bedrijven, onderschrijft die lijn.

“We zitten wereldwijd in politiek roerige tijden. Protectionisme steekt binnen en buiten Europa steeds vaker de kop op”, constateert directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “De onzekerheid rond brexit zit onze leden natuurlijk ook inmiddels al jaren dwars. Maar ook de handelsoorlogen van president Trump met Europa, de Chinezen en Iraniërs maken succesvol internationaal ondernemen gewoon moeilijker. Dan is het een sterk signaal van de Nederlandse overheid dat zij wel in blijft zetten op een beter internationaal handelssysteem. Dat zij wel blijft strijden voor open markten en zich wel hard blijft maken voor eerlijke handel over de hele wereld. Deze voorspelbare koers biedt in ieder geval rust in Nederland en dat is ook belangrijk voor bedrijven.”

Voortzetting in november

Het kabinet gaat in november met de Tweede Kamer in gesprek over de begroting van het departement Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking voor 2020. Extra financiële middelen heeft minister Kaag toebedeeld gekregen voor onderwijs en de klimaataanpak in ontwikkelingslanden. Het ministerie wil ook extra inzetten op het creëren van financieringsfaciliteiten voor handel op het buitenland met een uitbreiding van InvestNL. Evofenedex gaat in dat proces bij de Kamer aandacht vragen voor het functioneren van het postennetwerk en voldoende handelsbevorderende maatregelen.                

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder