Budget voor infrastructuur van groot belang

Leestijd 1 minuut

23-09-2021  Het kabinet heeft voor het komende jaar 3,6 miljard euro gereserveerd voor onderhoud, renovatie en vervanging van infrastructuur, zo blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven op Prinsjesdag. Dat is een belangrijke eerste stap in de enorme onderhoudsopgave die Nederland te wachten staat.

Voor handels- en productiebedrijven is een goede en betrouwbare infrastructuur van groot belang. Ondernemersvereniging evofenedex onderschrijft daarom het belang van deze investering, maar wijst ook op de noodzaak dat er de komende jaren structureel 3,9 miljard euro nodig is om de infrastructuur op orde en toekomstbestendig te maken.

Weg en spoor

Het komende jaar kan Rijkswaterstaat 2,1 miljard euro investeren in onderhoud, vervanging en renovatie. ProRail zal tot en met 2025 jaarlijks 1,5 miljard euro investeren in beheer, onderhoud en vervanging van het spoor. In de toekomst zijn de tekorten echter fors. Vandaar dat evofenedex pleit voor een structureel bedrag van 3,9 miljard euro, waarvan 2,5 miljard euro voor nieuwe infrastructuur en 1,4 eurovoor onderhoud en renovatie.

Naast de onderhoudsopgave voor weginfrastructuur en spoorwegen ligt er ook nog een uitdaging op het gebied van vaarwegen, zoals de sluizen van Grave, Kreekrak en Volkerak. Door de beperkte capaciteit lopen de wachttijden daar op en dat heeft een nadelig effect op de betrouwbaarheid van de binnenvaart.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder