Kabinet trekt 48 miljoen euro uit voor groener transport

Emissievrije binnensteden stap dichterbij door miljoenen uit Den Haag

30-03-2018  De 48 miljoen euro die door het kabinet wordt uitgetrokken om de logistiek te vergroenen is een steuntje in de rug van ondernemers die hun wagenpark willen vernieuwen. Dat is goed nieuws voor de binnensteden, de economie en het milieu.

De plannen voor het vergroenen van de sector werden donderdag in Eindhoven ontvouwd door verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Zij liet daar weten dat het Rijk 48 miljoen euro vrijmaakt, waarvan de helft gaat naar de topsector Logistiek.

Waterstoftankstations

“Ik ga ervan uit dat de sector dit extra budget gebruikt om ervoor te zorgen dat Nederland als distributieland snel emissiearm en waar mogelijk emissieloos te maken”, aldus de staatssecretaris. Het restende bedrag, zo’n 25 miljoen euro, wordt gebruikt voor de bouw van zeven waterstoftankstations. Ook wordt van dat geld bedrijven gecompenseerd om elektrische bestelwagens te kopen. Dit geld komt bovenop de eerder door het ministerie vrijgemaakte bedrag van 30 miljoen euro voor verduurzaming.

Schonere binnensteden

Wij zijn blij met de miljoenimpuls voor duurzaam transport. De plannen sluiten goed aan bij de doelstellingen van de Green deal Zero Emissie Stadsdistributie. Door dit besluit is emissievrij bevoorraden van binnensteden een stap dichterbij gekomen. Met dit steuntje in de rug kunnen bedrijven hun oudere- vracht en bestelauto’s vervangen voor nieuwe elektrisch aangedreven voertuigen. En dat is goed nieuws voor de binnensteden, de economie en het milieu.