Kabinet wil contant betalen beperken

Plan van aanpak witwassen vandaag naar Tweede Kamer gestuurd

01-07-2019 In de strijd tegen witwassen willen minister Hoekstra van Financiën en zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3.000 euro en afschaffing van het 500 eurobiljet. Dit staat in het gezamenlijke ‘Plan van aanpak witwassen’ dat de bewindslieden 1 juli 2019 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Andere voorstellen zijn het weren van ongebruikelijke klanten door banken en het instellen van een Europese toezichthouder.

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude. Deze komen naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland. Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: “Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.”

“Misdaad mag niet lonen”, voegt minister Grapperhaus toe. “In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen.”

Centrale Europese toezichthouder

Volgens de ministers kunnen banken met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een centrale Europese toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Hiervoor komt extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM. Eind 2019 spreken de bewindslieden opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder