Kabinet zet vrachtvluchtheffing door ondanks bezwaren

Heffing raakt het economisch vliegwiel van mainport Schiphol 

15-05-2019  Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft zijn wetsvoorstel voor een belasting op luchtvaart inclusief vrachtvluchten naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet zet de heffing dus door, ondanks zorgen van de Raad van State over de economische gevolgen hiervan. evofenedex en TLN hebben hun bezwaren bij het ministerie van Financiën geuit over de gevolgen voor exportkansen, vestigingsklimaat, werkgelegenheid en gelijk speelveld binnen de Europese Unie met het doorvoeren van deze nationale heffing op vrachtvluchten.

Economische schade

Snel halveert wel de tarieven ten opzichte van eerdere plannen, vanwege de zorgen van de Raad van State. Dit betekent nog steeds meer dan een verdubbeling van de kosten voor luchtvaartmaatschappijen die nu vrachtvluchten op Schiphol uitvoeren. Uit onderzoek, in opdracht van het ministerie door onderzoeksbureau CE Delft, blijkt dan ook dat de economische gevolgen voor vracht groter zijn dan die voor passagiers. Terwijl luchtvracht, relatief klein in omvang, veel werkgelegenheid oplevert op en rond Schiphol. Met de heffing wordt het economisch vliegwiel van de mainport Schiphol geraakt, aldus evofenedex en TLN.

Europese belasting

Het kabinet wil zich alsnog hard maken om eerst een Europese belasting na te streven om zo het gelijke speelveld te behouden. Omliggende landen hebben al een vorm van belasting op luchtvaart, maar Nederland zou het enige land met een vrachtvluchtheffing zijn. evofenedex en TLN pleiten er dan ook voor om de belasting op luchtvaart zo veel mogelijk af te stemmen op al bestaande belastingen in omliggende landen en daarmee dus af te zien van de vrachtvluchtenheffing.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder