Bedrijven moeten hulp krijgen bij zetten eerste digitale stappen

Leestijd 1 minuut

15-09-2020  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt volgend jaar opnieuw extra geld uit voor digitale innovatie. Goed nieuws vindt ondernemersvereniging evofenedex. Wel roept de vereniging het kabinet en de Tweede Kamer op investeringen eerst vooral te richten op de digitale basisvoorzieningen bij mkb-bedrijven.

Uit onderzoek onder de 15.000 leden van evofenedex is gebleken dat heel veel bedrijven, groot en klein, de eigen processen nog niet zo goed geordend hebben dat ze geautomatiseerd kunnen worden. Het digitaliseren van bedrijfsprocessen wordt volgens de vereniging dan heel moeilijk.

Transitie nodig

“Het verzilveren van kansen die bijvoorbeeld block chain technologie en artificial intelligence bieden is dus voor heel veel bedrijven nog een brug te ver. Wij willen samen met het kabinet onze leden en andere bedrijven ook helpen die noodzakelijke eerste stap te zetten. Nederland wordt alleen digitaal koploper als ook het hele peloton die transitie kan maken” aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl

Het kabinet zegt er naar te streven ons land koploper te maken op het gebied van digitalisering. In de begroting van het ministerie voor het komend jaar is daarom 23,5 miljoen euro opgenomen voor acties van de Nederlandse Artificial Intelligence Coalitie tot 2024. Ook komt er aanvullend 5 miljoen euro beschikbaar voor het MKB-actieprogramma. Hierin speelt digitalisering een belangrijke rol. Tijdens de begrotingsbehandeling door de Tweede Kamer gaat evofenedex aandacht vragen voor de aansluiting van digitale innovatieprogramma’s op de logistieke praktijk van handels- en productiebedrijven.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder