Kachel namaken is spelen met vuurEen Zweedse kachelproducent verkoopt zijn producten in diverse landen in Europa. Hij ontwerpt een nieuwe serie kachels en brengt deze in 2003 op de markt.

Nu is gebleken dat een Nederlandse onderneming vanaf 2007 gelijksoortige kachels verkoopt in West-Europa.

Omdat de Nederlandse onderneming niet reageerde op sommaties vanwege de vermeende inbreuk op het auteursrecht, stapte de Zweedse producent naar de voorzieningenrechter.

Omdat de voorzieningenrechter niet vond dat de kachels op elkaar leken, ging de Zweedse producent vervolgens naar het Gerechtshof om zijn gelijk te halen.

In de uitspraak van vorige week, oordeelde het Gerechtshof dat er wel sprake is van een inbreuk op het auteursrecht van de Zweedse producent en dat het Nederlandse bedrijf onmiddellijk moet stoppen met de productie en verkoop van de kachels.

Of er sprake is van inbreuk op het auteursrecht oordeelde de rechter aan de hand van de totaalindrukken van de kachels en in hoeverre deze met elkaar overeenkomen.

Hoewel de kachels in deze zaak op verschillende punten, zoals de kleurzetting en bepaalde details, van elkaar verschilden, vond de rechter dat de driedimensionale totaalindrukken te weinig verschillen opleverden. Daarmee was er sprake van een inbreuk op het auteursrecht.

Het gevolg was dat de rechter de bewijslast neerlegde bij de Nederlandse onderneming, om aan te tonen dat zij niet de kachel van de Zweedse producent had nagemaakt. De Nederlandse onderneming kon dit echter niet aantonen.

In deze zaak blijkt maar weer dat ondernemers worden beschermd tegen eigengemaakte producten die worden nagemaakt.

Op 4 oktober organiseert EVO in samenwerking met Kneppelhout & Korthals Advocaten een seminar over onder andere dit onderwerp met als thema ‘Beter goed bedacht, dan slecht gejat’.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de juridische afdeling van EVO via het reactieformulier of telefoon 079 3467 346.