Zoetermeer, 5 juli 2013

‘Beveiliging koopvaardijschepen taak van overheid’

De minister van Defensie gaat onderzoeken of het permanent stationeren van mariniers in de regio van de Golf van Aden mogelijk is. Verladersorganisatie EVO vindt dit verstandig – het beschermen van koopvaardijschepen is namelijk een taak van de overheid.

EVO, belangenbehartiger van bedrijven die eigenaren zijn van goederen, pleit voor de exclusieve inzet van VPD's ('Vessel Protection Detachments’). Dit zijn mariniers die koopvaardijschepen tegen piraten beschermen. Rederijen mogen alleen bewapende private beveiligers inzetten als Defensie deze taak echt niet kan vervullen, stelt de verladersorganisatie.

Golf van Aden

De Tweede Kamer nam gisteravond een motie van CDA en D66 aan die minister Hennis-Plasschaert opdraagt te onderzoeken of het permanent stationeren van mariniers in de regio van de Golf van Aden, waar veel piraten actief zijn, kan leiden tot een betere aanpak van het probleem. EVO is het daarmee eens. Pas als Defensie alles geprobeerd heeft, en dit onvoldoende blijkt, kunnen bewapende private beveiligers overwogen worden.

Gedoogsituatie

De minister gaf in het debat aan dat zij geen gedoogsituatie toestaat die rederijen nu al bewapende private beveiligers laat inzetten. De minister ziet private beveiligers als aanvulling op VPD’s. EVO waarschuwt echter dat, als de minister de deur op een kier zet voor private beveiliging, het beveiligen van koopvaardijschepen voor Defensie aan prioriteit inboet. Ook bestaat het risico dat private beveiligingsbedrijven er alles aan zullen doen om zichzelf in stand te houden.