Kamer opent discussie over verruiming inzet buitenlandse transporteurs

Verruiming is zeer wenselijk bij gelijk loon en als er voldoende veilige parkeerplaatsen zijn voor overnachtingen

31-05-2018  De Tweede Kamer heeft gisteren in een debat met minister Van Nieuwenhuizen openingen gezocht om het aanbod buitenlands wegtransport in Nederland te verruimen. Zowel de VVD als D66 hebben de zorgen van handels- en productiebedrijven over het tekort aan wegtransportdiensten in Nederland bij de minister aangekaart.

VVD-woordvoerder Remco Dijkstra liet er geen gras over groeien. De VVD’er herinnerde de minister eraan dat de crisistijd voorbij is en dat veel handels- en productiebedrijven nu grote moeite hebben wegvervoerders te vinden die hun producten naar afnemers kunnen vervoeren. Nederland moet daarom juist pleiten voor het vrijgeven van cabotage volgens hem. Meer aanbod vanuit andere Europese lidstaten is daarom nodig zolang het gelijke speelveld, ook op loon, maar geborgd blijft vindt de VVD’er.

Slimme maatregelenmix

Ook D66-woordvoerder Matthijs Sienot vroeg de minister te kijken of er een slimme maatregelenmix in Europa mogelijk is die handels- en productiebedrijven helpen kan het aanbod te vergoten zonder de transportsector onnodig te benadelen. De minister hield het midden in de discussie en gaf aan in ieder geval voor de Nederlandse belangen op te gaan komen.

Mobiliteitspakket

De kamer debatteerde met de minister over het door Europa voorgestelde mobiliteitspakket waarin een verruiming van de cabotageregeling in het wegvervoer is opgenomen. Wij zijn onder voorwaarden voorstander van die regeling. Verruiming is zeer wenselijk als chauffeurs gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats krijgen en er afdoende veilige parkeerplaatsen worden gerealiseerd waar buitenlandse chauffeurs kunnen overnachten.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder