Kamer uit zorgen over voorbereidingen brexit

Minister werkt aan noodplan voor luchtvaart en wegverkeer rond Rotterdam bij no deal brexit

15-02-2019  Diverse Tweede Kamerleden hebben donderdag hun bezorgdheid uitgesproken over de getroffen voorbereidingen op een eventuele no deal brexit eind maart. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf tekst en uitleg over de stand van zaken op het gebied van luchtvaart, mogelijke files richting ferry’s en vergunningverlening. Het overleg was namens meerdere partijen aangevraagd door VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

Luchtvaart

D66-Kamerlid Rutger Schonis wilde weten hoe het zit met vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Kunnen tickets nog wel worden verkocht met de garantie dat vluchten ook worden uitgevoerd? Volgens de minister wordt er momenteel onderhandeld op diverse vlakken. Mocht er Europees geen akkoord worden bereikt, dan wil de minister zo snel mogelijk zelf een verdrag afsluiten tussen Nederland en het VK om het vliegverkeer te kunnen garanderen.

Files en extra parkeerplaatsen

Een andere zorg die breed leeft onder Kamerleden is de situatie in de Rotterdamse havens. Als veel internationale chauffeurs niet de juiste papieren hebben om de ferry op de mogen, ontstaat er een verkeerschaos. Bovendien is er een gebrek aan veilige parkeerplaatsen, sanitaire voorzieningen en andere zorg. Volgens PVV-Kamerlid Roy van Aalst is een dergelijk tekort nu al een probleem. Van Nieuwenhuizen verwees naar een fors pakket aan acties en maatregelen die inmiddels in gang zijn gezet om chaos te voorkomen. Zo zitten belanghebbenden uit de overheid en bedrijfsleven met elkaar om de tafel, worden verkeerscirculatieplannen opgesteld, komt er extra parkeercapaciteit voor vrachtauto’s en wordt alle benodigde voorlichting in acht talen gegeven. Daarnaast is er extra capaciteit beschikbaar voor de douane en de NVWA en is de ILenT voldoende versterkt om de rij- en rusttijden te handhaven.

Voldoende vergunningen wegtransport

Maurits von Martels (CDA) uitte zijn zorgen over het aantal beschikbare ritmachtigingen voor Nederlandse vervoerders, de zogenoemde CEMT-vergunning. Deze is nodig indien onderhandelingen tussen het VK en de EU spaak lopen. Volgens de minister zijn er met het oog op de brexit 324 aanvragen ingediend. De deadline om aanvragen op tijd te kunnen voldoen verloopt zaterdag. Volgens het NIWO, de organisatie die de vergunningen verstrekt, zijn er voldoende vergunningen beschikbaar. Voor eigen vervoer is geen CEMT-vergunning vereist.


Whitepaper met 40 acties

In de whitepaper ‘Brexit – veertig acties om vandaag mee te starten’ geven we nog meer tips om te voorkomen dat straks je bedrijfsvoering in het honderd loopt. Check bijvoorbeeld de overslagpunten, zorg voor de juiste vergunningen, breng de kosten in beeld en loop de contracten na.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder