Kamer voorkomt klap luchtvracht Schiphol niet

evofenedex, TLN en Air Cargo Netherlands sturen nu aan op een zogenaamde ‘local rule’

10-10-2017 De laatste hoop bij evofenedex, TLN en Air Cargo Netherlands om voldoende vrachtvluchten voor het winterseizoen te behouden vanaf Schiphol is vandaag vervlogen. Uit de stemmingen blijkt dat de Kamer een terugval in vrachtvluchten op Schiphol niet voorkomt. Wel wil de Kamer een onderzoek naar de kansen voor meer vrachtvluchten vanaf Maastricht Airport en er voor zorgen dat alle beschikbare vliegbewegingen vanaf Schiphol ook daadwerkelijk worden gevlogen.

Leegloop

De Kamer vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) niet om in te grijpen bij de verdeling van vluchten vanaf Schiphol, met als gevolg dat zo’n twintig procent van de vrachtvluchten noodgedwongen van Schiphol verplaatst wordt naar het buitenland. Dit heeft grote gevolgen voor de exportkansen voor Nederlandse ondernemers, het vestigingsklimaat van buitenlandse bedrijven én de werkgelegenheid op en rond Schiphol.

Optimalisatie

De oproep van de Kamer om wel ruimte te zoeken voor extra vrachtvluchten op Maastricht onderschrijven de partijen wel. Dit kan de vrachtcapaciteit die nu verloren gaat op Schiphol echter niet compenseren. Ook is er nog steeds onduidelijkheid over de beperkte baanlengte voor vrachtvluchten op Maastricht. De organisaties delen de mening van de Tweede Kamer dat het volledige gebruik van beschikbare vliegbewegingen vanaf Schiphol beter geregeld moet worden. Haast is hierbij geboden om te voorkomen dat het vestigingsklimaat van Nederland verder geschaad wordt.

Vervolg

evofenedex, TLN en Air Cargo Netherlands sturen nu aan op een zogenaamde  ‘local rule’ om reserveslots en niet gevlogen slots met prioriteit toe te kennen aan vrachtvluchten. Dit om de resterende vrachtafhandeling op Schiphol voor de middellange termijn zeker te stellen. In een eerder stadium gaf staatssecretaris Dijksma aan positief tegenover de local rule te staan.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder