Kamervragen CDA over Brexit, focus op voorbereidingen douane

Het CDA wil opheldering van het kabinet over de voorbereidingen van de douane op een mogelijk harde Brexit

23-01-2018  De CDA-Kamerleden Amhaouch, Geurts en Omtzigt dienden maandag Kamervragen in over Brexit. De drie willen onder meer opheldering over de voorbereiding van de douane op een scenario waarbij er geen deal is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Naar aanleiding van het vorige week verschenen KPMG-rapport over de gevolgen van een ‘no deal’ scenario hebben wij bepleit dat Nederlandse toezichthouders sneller en meer moeten investeren in extra capaciteit voor de Brexit.

Voorbereiden

Het KPMG-onderzoek is voor het CDA dan ook de aanleiding om opheldering te vragen. De Kamervragen zijn gericht aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, de ministers van Economische Zaken en Klimaat, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris van Financiën. De Kamerleden vragen de bewindspersonen om binnen twee weken met antwoorden te komen.

Douane

De Kamerleden vragen onder meer hoeveel douaniers inmiddels zijn aangetrokken met het oog op Brexit. Ook wordt gevraagd hoeveel douaniers in totaal geworven moeten worden. Om de handel na Brexit eenvoudig te laten verlopen, is het van groot belang dat Nederlandse toezichthouders zoals de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdig voorbereid zijn.

Uit het KPMG-rapport blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks zo’n vijf miljoen extra aangiftes moet doen, die de douane vervolgens moet verwerken. Afgezien van de hoge kosten en administratieve lasten voor het bedrijfsleven, is het voor het eenvoudig laten verlopen van de handel van essentieel belang dat de douane voldoende capaciteit heeft om deze stroom snel en adequaat af te kunnen handelen. Daarom is het belangrijk dat de douane op korte termijn investeert in extra capaciteit.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder