Kamervragen over Duitse spoorstremming

Het incident bij Rastatt toont aan hoe kwetsbaar belangrijke Europese spoorgoederencorridors zijn.

VVD-Kamerlid Jan Middendorp heeft opheldering gevraagd aan demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma over de spoorstremming bij Rastatt in Duitsland. De VVD verlangt van de staatssecretaris dat Nederlandse verladers beter op de hoogte worden gehouden van de actuele situatie en de stappen die gemaakt worden om tot een oplossing te komen.

Enorme gevolgen

De belangrijke spoorgoederencorridor naar Italië is sinds 24 augustus gestremd door een landverschuiving. Dit heeft enorme gevolgen voor het spoorgoederenvervoer van en naar Italië. Hierdoor hebben handels- & productiebedrijven te kampen met lange vertragingen, oplopende kosten en gebrekkige communicatie vanuit de spoorbeheerder. De verwachting is dat de problemen nog tot de eerste week van oktober zullen aanhouden. 

Slordig

Volgens evofenedex toont het incident bij Rastatt aan hoe kwetsbaar belangrijke Europese spoorgoederencorridors zijn. Volgens de vereniging voor handels- & productiebedrijven is het zeer slordig dat er geen noodplan voor handen is hoe om te gaan met een dergelijke grote verstoring. Daarnaast had de Duitse spoorbeheerder DB Netz meerdere onderhoudsprojecten gelijktijdig gepland, waardoor uitwijk nog moeilijker bleek. Dit alles toont aan dat er een grote noodzaak is om tot één Europese spoormarkt te komen waardoor uitwijk via een andere lidstaat een stuk eenvoudiger wordt.    

Jurgen
Contact

Vragen over vervoer?

Jurgen en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder