'Kans op no deal brexit blijft onverminderd groot'

Delegatie evofenedex bezoekt Londen in verband met brexit

22-02-2019  De kans dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart zonder een uittredingsakkoord de Europese Unie (EU) verlaat, blijft onverminderd groot. Dat concluderen wij op basis van gesprekken tijdens een werkbezoek in Londen.

Half februari bezocht een delegatie van evofenedex onder leiding van directeur Bart Jan Koopman Londen. Doel van het bezoek was om met Britse vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven te praten over de gevolgen van het vertrek van het VK uit de Europese Unie. De belangrijkste gespreksonderwerpen waren de voortgang van het brexit-proces en de voorbereidingen die het Britse en Nederlandse bedrijfsleven treffen. De Nederlandse Ambassade in Londen had een uitgebreid programma samengesteld van gesprekken met adviseurs van premier May op Downingstreet 10, leden van het Britse Lager- en Hogerhuis, de Britse Kamer van Koophandel, de Confederation of British Industry en een tweetal denktanks.

Delegatie evofenedex onder leiding van Bart Jan Koopman bezoekt Londen.

No deal scenario nog steeds realistisch

Hoewel de meeste gesprekspartners aangaven nog steeds uit te gaan van een deal, werd eens te meer helder dat een no deal brexit een realistische optie blijft. Er heerst grote verdeeldheid in de Britse politiek en het bedrijfsleven, waardoor er mogelijk niet tijdig een doorbraak komt in de gevoelige kwestie van de Ierse grens. Zolang de Britten verdeeld zijn, zal Brussel niet bewegen is de verwachting. “Met de einddatum van 29 maart in zicht is het cruciaal dat we met elkaar tot een deal komen. Een no deal brexit levert voor alle partijen een lose-lose situatie op en dat willen we dan ook koste wat kost vermijden. We hopen op een creatieve oplossing waarmee een deal kan worden beklonken. Maar gezien het substantiële risico op een no-dealscenario moeten we de voorbereidingen hierop in hoog tempo houden”, aldus Bart Jan Koopman.

Voorbereidingen bedrijfsleven

De Britten gaan er dus nog steeds vanuit dat er een deal komt en daarmee een overgangsperiode minstens tot eind 2020, waarin de interne marktregels blijven gelden voor het VK en er extra tijd komt voor implementatie van de deal. De indruk is dat het Britse bedrijfsleven daarom achterblijft wat betreft de voorbereidingen op een mogelijke no deal, wat negatieve gevolgen kan hebben voor Nederlandse ondernemers. Daarover sprak de evofenedex delegatie onder meer met twee grote Britse belangenorganisaties. Bart Jan Koopman: “Wij hebben het belang van goede informatievoorziening aan het bedrijfsleven benadrukt, zodat ondernemers zich tijdig kunnen voorbereiden. Het is inmiddels twee voor twaalf. Onze toelichting op de voorbereidingen onder het Nederlands bedrijfsleven, inclusief de website www.getreadyforbrexit.eu, werd met belangstelling ontvangen. Wij zullen ons ook de komende weken met voorlichtingsbijeenkomsten, publicaties, trainingen en opleidingen volop blijven inspannen om onze achterban voor te bereiden op een no deal brexit, in de hoop dat er uiteindelijk toch een deal kan worden beklonken”.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder