14-01-2014  EVO heeft van heftruckimporteur Crepa een kantelsimulator in bruikleen gekregen. Het apparaat laat heftruckchauffeurs aan den lijve ondervinden wat er gebeurt als een heftruck uit balans raakt en kantelt door te snel rijden, oneffenheden in de vloer of een te hoog geheven lading. Maar dan zonder ernstige gevolgen.

Nut van veiligheidsgordel

Een ongeval door een kantelende heftruck kan slecht aflopen omdat de chauffeur bekneld raakt onder de heftruck. Gebruik van de veiligheidsgordel kan dit voorkomen; zo’n gordel zit standaard op elke heftruckstoel. Echter, bijna de helft van de heftruckchauffeurs gebruikt de gordel niet, blijkt uit een enquête die EVO heeft uitgevoerd onder 157 heftruckchauffeurs.

Praktijkervaring

Met behulp van de kantelsimulator laat EVO chauffeurs die in Zoetermeer een opleiding of opfriscursus volgen, daadwerkelijk ervaren wat het nut van de gordel is. ‘We zijn blij dat Crepa ons in staat stelt dit in de praktijk te kunnen brengen’, zegt Johan Kerver, manager EVO Logistieke Opleidingen. ‘We denken dat de ervaring met de kantelsimulator een beter leereffect heeft dan het vertellen dat je een gordel moet dragen.’