“Kennis van gevaarlijke stoffen wordt steeds belangrijker voor onze klanten”

Processen worden bij Geodis fool proof gemaakt

Wilbert Ebbers werkt tien jaar bij Geodis, een wereldwijde logistieke dienstverlener op het gebied van weg-, lucht- en zeevracht, freight-forwarding en contractlogistiek. Wilbert is quality & innovation coordinator en houdt zich als zodanig veel bezig met de kwaliteit van het geleverde werk, de arbeidsomstandigheden en het milieu.

Welke opleidingen heb je bij ons gevolgd?

“Nadat ik eerder een opleiding IMDG en PGS-15 had gevolgd bij een andere opleider, ben ik verder gegaan met de opleiding veiligheidsadviseur bij evofenedex. Dat was wel flink aanpakken, want de materie is bepaald geen lichte kost. Gelukkig was er een enthousiaste trainer, die ons de hele dag bij de les wist te houden.”

Wat is je functie en wat zijn je belangrijkste taken?

“Geodis is een internationale logistiek dienstverlener op het vlak van wegtransport, luchtvracht en koeriersdiensten. Ik ben de quality & innovation coordinator en ben hier bijna tien jaar werkzaam.  Mijn belangrijkste taken liggen op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Vanuit mijn functie houd ik mij bezig met zaken als (interne) audits, RI&E, afhandeling van incidenten, milieu inventarisaties, preventie en de laatste jaren ook steeds meer met gevaarlijke goederen op één van onze locaties.”

Welke vaardigheden heb je nu nodig voor je functie?

“Vanuit een functie waarbij ik me puur bezighield met ISO 9001 als Lead Auditor en kwaliteitsvertegenwoordiger heb ik me verder ontwikkeld op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu. Uit vragen van onze klanten maken we op dat verdere kennis van het transport en de opslag van gevaarlijke stoffen steeds belangrijker wordt. Daarom heb ik mijzelf verder op het gebied van gevaarlijke stoffen gespecialiseerd. We werken hier bij Geodis ook met een externe veiligheidsadviseur, nu ben ik meer een volwaardig gesprekspartner voor hem. De vaardigheden upto-date houden kan door de interne Geodis-tools te gebruiken die op al onze vestigingen aanwezig zijn. En natuurlijk kan een portie gezond boerenverstand geen kwaad.”

Welke trends en ontwikkelingen zie je binnen je vakgebied?

“Wat vooral opvalt, is dat de kwaliteitsmanager/kwaliteitsvertegenwoordiger en kwaliteitsafdelingen steeds meer geïntegreerd worden in de processen. Waar vroeger nog wel eens naar de kwaliteitsafdeling gekeken werd als er iets fout ging, wordt de verantwoordelijkheid steeds meer bij de processen zelf gelegd. Processen worden fool proof gemaakt door automatische controles en automatische rapportages.”

Wat zal er in 2030 anders zijn in je functie?

“Zelf zijn we nu bezig om te kijken of er meer met apps geaudit kan worden. Zo kan de tijd die nodig is om de rapportage te maken, drastisch verkleind worden. En krijg je meer focus op de inhoud van de audit. Ook wordt er op allerlei gebieden steeds meer gekeken naar de risico’s. In 2030 zijn we waarschijnlijk nog veel beter uitgerust om risicogestuurd intensievere controles uit te voeren. Door het automatiseren van veel van de zaken waarmee ik nu nog dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks bezig ben, wordt het nóg makkelijker om meer inhoudsgericht te werken en minder op de rapportagevorm. Ook wordt het uitbreiden van het werkgebied er waarschijnlijk een stuk eenvoudiger op.”


Opleidingengids 2021

Door personeel gedegen en kwalitatieve opleidingen te bieden verminder je het verlooppercentage en zet je concurrerende werkgevers buitenspel. In dit geval is het essentieel om het talent binnen je organisatie optimaal te benutten. Vraag onze nieuwe opleidingengids 2021 aan met ruim honderd toonaangevende opleidingen op het gebied van logistiek en internationaal ondernemen, waaronder de opleiding veiligheidsadviseur. Kun je wat keuzehulp gebruiken? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 079 3466 990 of stuur een mail naar opleidingen@evofenedex.nl

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder