14-10-2011  Een kentekencard gaat het huidige tweedelige papieren kentekenbewijs vervangen. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bekendgemaakt. De nieuwe kaart wordt in de loop van 2013 ingevoerd.

Gegevens

Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen.

Tenaamstellingscode

In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een zogeheten tenaamstellingscode. Deze is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, wordt geschorst, gesloopt of geëxporteerd.

Chip

De kentekencard krijgt ook een chip, waarop dezelfde gegevens staan die ook op de card staan. Daarnaast komen alle bij de RDW beschikbare gegevens van het Certificaat van Overeenkomst CvO) op de chip. Het CvO is het Europees gestandaardiseerde ‘geboortebewijs’ van het voertuig met aanvullende technische gegevens. Vanwege de veiligheid worden de cards niet meer op locatie, maar alleen nog centraal bij de RDW aangemaakt en uitgegeven.

Nieuwe en bestaande voertuigen

Nieuwe voertuigen krijgen vanaf de invoeringsdatum bij aflevering een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar wordt overgeschreven.

Planning

Het komende jaar wordt de card na een aanbestedingsprocedure verder ontwikkeld en vormgegeven, en vervolgens geleidelijk ingevoerd. De verwachting is dat vanaf 2018 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards. De kentekencard houdt hetzelfde tarief als het papieren kentekenbewijs en gaat gelden voor alle voertuigcategorieën.