22-12-2015  ‘Elke keer dat ondernemers tanken, krijgen ze een vervroegd kerstcadeau’, stelt EVO. De vervoerspiek voorafgaand aan de feestdagen om alle artikelen op tijd in de winkels en bij klanten thuis te krijgen, is voor ondernemers stukken goedkoper dan in voorgaande jaren door de lage dieselprijs.

Recordverkoopcijfers

Traditioneel is het voor warenhuizen en supermarkten in de dagen voorafgaand aan de kerst topdrukte. Diverse internetwinkels meldden de afgelopen dagen al recordverkoopcijfers. De goederenstromen van de distributiecentra naar winkels en thuisadressen neemt daardoor ook enorm toe. Ondernemers zien de kosten van het vrachtautogebruik echter dalen nu de dieselprijs zo laag is. Dat merken ondernemers volgens EVO zeker in hun portemonnee.

Trendbreuk

Vervoerskosten vormen voor handels- en productiebedrijven een grote kostenpost in het totale productieproces. Na jarenlange stijgingen, daalde de dieselprijs vorig jaar al. Deze trendbreuk zette dit jaar door: de brandstofprijs is nu 96,17 eurocent per liter en dat is tien procent lager dan op 1 januari. Op 22 december 2014 kostte een liter diesel nog 107,74 eurocent.