03-05-2017  Een asbestsanering in 1230 studentenkamers, werken met big data in de supermarktlogistiek en een vaccin tegen ebola bij een temperatuur van min 60 graden Celsius vervoeren naar Sierra Leone. Aansprekende voorbeelden van succesvolle samenwerkingen in de logistiek. Deze projecten doen allemaal mee met de Keten Award 2017. In deze reeks vertellen zij hun succesverhaal.

Gino Vleugels is senior manager emea temperature control bij Janssen Farmaceutica company of Johnson & Johnson, een producent van medicijnen, consumentenartikelen en medische apparaten. Bij de opslag en het transport van medicijnen en vaccins is het belangrijk dat wordt voldaan aan de juiste temperatuurvoorschriften. Daar zorgt Vleugels voor. "We moeten aan kwalificaties voldoen, namelijk dat onze producten binnen de toelaatbare temperatuurgrenzen worden bewaard en getransporteerd. Onze logistieke stroom is zeer divers; nationaal en internationaal, wegtransport, luchtvracht, scheepvaart, rail; eigenlijk alle soorten modi over de hele wereld. Soms gaat het om één doosje, de andere keer om een aantal pallets."

Uitdaging

De grootste uitdaging is als er weersveranderingen in het spel zijn; dat een zending een temperatuur van min 10 ºC te verduren krijgt, maar uiteindelijk wordt uitgeleverd in Zuid-Afrika, waar het plus 40 graden kan zijn, vertelt Vleugels. In zo’n situatie is het essentieel dat een product de juiste thermische verpakking heeft.

Klinische studie

Janssen Pharmaceutica company of Johnson & Johnson doet mee aan de Keten Award met een logistiek project dat zij in 2015 opzette in Sierra Leone wegens de uitbraak van ebola. Vleugels: "Janssen is toen een vaccin gaan ontwikkelen dat mensen tegen ebola moet beschermen. Om te bewijzen dat ons vaccin effectief is, moesten we een klinische studie verrichten in Sierra Leone. Dit betekende dat we daar een depot moesten bouwen en klinieken moesten inrichten. Ook moesten we een supply chain opzetten om het vaccin in Sierra Leone te krijgen, daar lokaal te bewaren en vanuit ons depot naar de hospitalen te sturen."

Enorme klus

Dit is een temperatuurgevoelige exercitie, omdat het vaccin continu op -60 graden bewaard moet zijn, legt hij uit. "Het hele project was een enorme logistieke klus. Het depot is van scratch opgebouwd. We kregen een perceel grond toegewezen op het domein van het lokale governmental hospital en gingen aan de slag. We moesten daarbij wel voldoen aan alle lokale eisen en procedures en kregen ook verschillende audits van inspectiediensten om dit aan te tonen. Om het vaccin op korte termijn in Sierra Leone te krijgen moesten we ordentelijke inklaring regelen met de douane, waarvoor wij assistentie hebben ingeroepen van brokers, die ervoor hebben gezorgd dat we dutyfree konden importeren."

Team vormen

Daarnaast is samengewerkt met een hele reeks partners, zoals GOAL, een Ierse NGO, vertelt Vleugels. "Zij hielpen ons lokaal de logistiek opzetten, bijvoorbeeld de aankoop van materialen en de logistiek rondom lokaal transport voor onszelf. Een onderdeel van ons project was ook dat wij lokaal mensen rekruteerden, die verantwoordelijkheid droegen voor verpakken en verzenden van de vaccins en voor de bewaking van het depot. Ook hebben we samengewerkt met de London School of Hygiene & Tropical Medicine; zij voerden samen met ons de studie uit. Een hele reeks partners dus. Samen hebben wij echt een heel mooi team gevormd."

Transparant

Wat heeft Vleugels geleerd van zijn ervaringen in Sierra Leone? "In dergelijke landen is het belangrijk dat je heel transparant bent naar de overheid en lokale bevolking. Wij hebben alles wat we deden heel goed gecommuniceerd naar het ministerie van Volksgezondheid en hen ook betrokken bij onze beslissingen. We hebben de community echt meegenomen in ons proces."

Aanmelden SCM Summit

De deelnemers mogen hun ketensamenwerking op 17 mei op Nyenrode Business Universiteit toelichten in een presentatie. De drie beste projecten mogen hun presentatie in verkorte vorm nog eens doen op 7 juni tijdens het SCM Summit, waar ook de winnaar wordt aangewezen. Meer informatie over het SCM Summit 2017.