14-01-2014  Volgens werkgeversorganisaties is een uitbreiding van de zogenoemde ketenaansprakelijkheid ‘onwerkbaar’ en ‘verstrekkend’. Dit staat vanochtend in het Financieele Dagblad.

Onderaannemer

De organisaties, waaronder Bouwend Nederland en EVO, verzetten zich tegen het voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om ook de opdrachtgever verantwoordelijk te maken voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer, ook als die in dienst is van een onderaannemer.

Schijnconstructies

Het voorstel van Asscher is onderdeel van een wet die vanaf 2015 schijnconstructies moet tegengaan. Hoewel werkgevers voorstander zijn van de aanpak van schijnconstructies, denken zij niet dat de uitbreiding van de aansprakelijkheid voor de naleving van de cao daarbij helpt. ‘Het komt over als een zwaktebod dat de opdrachtgever de controle van de cao moet doen', zegt EVO-directeur Machiel van der Kuijl hierover in het Financieele Dagblad. En volgens Jorgen Hulsmans van Bouwend Nederland is de malafide onderaannemer vaak verdwenen. ‘Dus wordt de schade maar op de opdrachtgever verhaald’.

Uitvoerbaarheid

Werkgeversorganisaties maken zich ook grote zorgen over de uitvoerbaarheid. Aart van der Gaag, tot vorige week directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU zegt bang te zijn dat het tot enorme bureaucratie gaat leiden.

Contracten

Volgens Van der Kuijl doen EVO-leden al genoeg om fraude bij bedrijven die zij inhuren tegen te gaan. In contracten wordt vastgelegd dat partijen zich aan de wet- en regelgeving moeten houden. Daar valt ook de cao onder. Bedrijven komen door het voorstel met de rug tegen de muur te staan, zeggen Hulsmans en Van der Kuijl, omdat ze willen uitbesteden maar dat in praktijk ondoenbaar wordt.